Obavijesti

News

Komentari 45

Tko u ponedjeljak uopće dolazi u školu? Roditelji imaju pravo opravdati tri dana izostanka...

Tko u ponedjeljak uopće dolazi u školu? Roditelji imaju pravo opravdati tri dana izostanka...
1

Prijedlog za online nastavu i u nižim razredima osnovnih škola dale su Međimurska, te Krapinsko-zagorska županija. U osam županija učenici viših razreda su u modelu C. U samoizolaciji su 12.873 učenika

Pet dana prije početka zimskih praznika, koje s olakšanjem čekaju baš svi, redovita nastava odvija se u manje od polovice svih osnovnih škola u Hrvatskoj, njih 44,32%, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva za znanost i obrazovanje. Oko 41% škola ima kombinaciju A i C modela, što se većinom odnosi na online nastavu za više razrede, dok učenici u nižim razredima još većinom idu na redovnu nastavu, iako se i za njih sve više traži prelazak u C model.

POGLEDAJTE VIDEO: Stožer je jučer najavio nove mjere

Pokretanje videa ...

Tako su na online nastavi već u potpunosti osnovne škole u Zaprešiću, Vrbovcu, te Zagrebačkoj županiji. Od ponedjeljka zatvaraju se i škole u Vinkovcima, Samoboru, Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Prijedlog za prelazak u online i za niže razrede od ponedjeljka su dale i Međimurska, te Krapinsko-zagorska županija

Zaraženost među učenicima i zaposlenima i dalje raste. U četvrtak je službeno u samoizolaciji bilo 723 prosvjetnih djelatnika, od kojih je 801 pozitivan na Covid-19, što je 1,23 posto zaposlenih. Podaci se ažuriraju na dnevnoj bazi, pa iz MZO ističu kako je samoizolacija sigurno i više. Treba uzeti u obzir da škole ne mogu redovito raditi ni bez spremačica, kuharica i domara, pa se i zbog njihovog obolijevanja i odlaska u samoizolaciju proglašava C model.

Država će učiteljima morati dati uvećane plaće za šest posto?
Država će učiteljima morati dati uvećane plaće za šest posto?

Učenika u samoizolaciji je čak 12873, a pozitivnih je 1891. Tijekom vikenda taj će se broj vjerojatno još uvećati, pa kad se sve to uzme u obzir, u školama u ponedjeljak očekuju značajno manje djece. 

- Djeca su mi već jako umorna, strah me da sad pred praznike ne pokupe nešto. Već sam poslala ispričnicu razrednicima za idući tjedan, do tri dana izostanka možemo opravdati mi roditelji ako se ne radi o bolesti, pa sam iskoristila tu mogućnost - kaže nam majka dvoje zagrebačkih osnovnoškolaca. Mnogi će ovaj vikend, prije uvođenja zabrane kretanja među županijama, iskoristiti i za odlazak obiteljima.

'Odlazak po djecu koja su kod baka i djedova nije opravdanje roditeljima za propusnice'
'Odlazak po djecu koja su kod baka i djedova nije opravdanje roditeljima za propusnice'

To se baš nikako ne sviđa čelniku Stožera za civilnu zaštitu Davoru Božinoviću:

- Kome će ih odvesti? Vjerojatno baki i djedu. To sigurno nije preporučljivo jer govorimo o djeci koji mogu biti asimptomatski čak i superširitelji. Ovo nije razdoblje kad bi se trebalo ponašati po ustaljenim obrascima ponašanja. Ljudi bi se tijekom blagdana trebali držati vlastitih kućanstava i to najuži krug - poručio je na konferenciji za medije u petak.

Zimski praznici počinju u četvrtak, na Badnjak, 24. prosinca, te traju do ponedjeljka 18. siječnja. Očekuje se kako će i to pridonijeti smirivanju epidemije.