News

Komentari 34

'To da Zorana Milanovića 'ne bi lijepo dočekali' može značiti i najdramatičniji napad na njega'

'To da Zorana Milanovića 'ne bi lijepo dočekali' može značiti i najdramatičniji napad na njega'

Svaki posjet visokog državnog predsjednika stranoj državi je poseban. Ovakvom posjetu prethodi cijeli niz sigurnosno-operativnih mjera, objasnio je Tonči Prodan

Stručnjak za sigurnost Tonči Prodan komentirao je u Dnevniku N1 sigurnosne razloge otkazivanja puta predsjednika Zorana Milanovića u BiH. 

- Svaki posjet visokog državnog predsjednika stranoj državi je poseban. Ovakvom posjetu prethodi cijeli niz sigurnosno-operativnih mjera - objašnjava Prodan. 

Dodao je kako se radi o cijelom sklopu aktivnosti. 

- Jesu li postojala saznanja koja bi naškodila sigurnosti predsjednika ne bih u ovom trenutku u to dvojio. Svaka indicija koja bi mogla značiti napad na visokog državnog državnika, u ovom slučaju predsjednika, značila bi i napad na državu, tako da ne bih povlačio paralelu s posjetom drugih državnika - rekao je. 

- Procjena da Zoran Milanović “ne bi bio lijepo dočekan” jer ruta prolazi kroz bošnjačka sela znači cijeli niz aktivnosti - rekao je i dodao kako na trasi postoje dominantne točke na kojima se može naškoditi sigurnosti štićene osobe. 

- To može značiti i najdrastičnije mjere napada na njegov život i djelo - rekao je. 

'Za otkazivanje smo doznali kad i šira javnost' 

Feliks Vidović, ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona rekao je kako se na planu osiguranja radi već nekoliko dana te da ga provodi uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova. 

Za RTL Danas je poručio da kao MUP nemaju saznanja o uzroku otkazivanja. 

- Budući je došlo do toga, očito je razlog postojao. Mi kao Ministarstvo unutarnjih poslova tih saznanja nemamo. Ja sam za to saznao iz medija jer smo tek između 11 i 12 sati dobili službenu obavijest da je otkazan posjet. Za otkazivanje smo saznali kada je saznala i šira javnost - rekao je. 

Vidović je dodao i da nisu dobili razloge zašto se otkazao dolazak Milanovića. 

- Međutim imajući u vidu kompleksnost ustroja BiH kao države, jesu li druge sigurnosne agencije unutar BiH dobile ja to ne znam - rekao je. 

Što se tiče informacija da je sporan bio put od sarajevskog aerodroma do Travnika, odnosno da je na toj trasi detektirana mogućnost napada, Vidović je rekao kako taj dio puta prolazi kroz županiju Središnja Bosna, a dio kroz Sarajevsku županiju. 

- Je li bilo informacija o teritoriju koji potpada pod Sarajevsku županiju, ja tih informacija nemam - rekao je. 

Poručio je i kako bi bilo korektno da se oglasi Federalni MUP ukoliko imaju informacije. 

Najčitaniji članci