News

Komentari 187

Tolušić je naredio izlov divljih svinja: 'To ih može istrijebiti!'

Tolušić je naredio izlov divljih svinja: 'To ih može istrijebiti!'

Izlov divljih svinja naređen je zbog straha od afričke kuga, bolesti svinja koje još uopće nema u Hrvatskoj, a mnoge je zgrozila činjenica da je dopušteno ubijati i majke s mladuncima

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić potpisao je 25. prosinca naredbu o odstrelu divljih svinja koja bi, kako strahuju zaštitari životinja, ali i mnogi lovci, mogla dovesti do potpunog istrebljenja ovih životinja.

Izlov divljih svinja naređen je zbog straha od afričke kuge, bolesti svinja koje još uopće nema u Hrvatskoj, a mnoge je zgrozila činjenica da je dopušteno ubijati i majke s mladuncima. Ova bolest doista predstavlja ozbiljnu prijetnju, ali odredba koja omogućuje odstrel krmača krajnje je neetična. Njezina prasad naprosto će uginuti od gladi, u mukama. Iz udruge Prijatelji životinja, čiji je predsjednik Luka Oman ujedno i savjetnik ministra Tolušića, dodaju kako su svjesni opasnosti od afričke svinjske kuge, ali ne vide rješenje u ubijanju.

- Naredbe da se istrijebe sve divlje svinje, uključujući i mame s mladuncima, do biološkog minimuma apsurdne su i neetične. Iako u Hrvatskoj nije nikad zabilježen nijedan slučaj afričke svinjske kuge, Hrvatska je krenula s masovnim ubijanjem. To smatramo etički nedopustivim i potpuno pogrešnim načinom rješavanja potencijalne opasnosti - kažu u udruzi te dodaju kako je zapravo najveći krivac za širenje bolesti čovjek koji prevozi životinje. Afrička kuga je lani zabilježena u Mađarskoj, a ograda na granici s Hrvatskom u velikoj mjeri sprečava prelazak divljači i širenje bolesti. Međutim, lovci s kojima smo razgovarali upozoravaju na još jednu odredbu koja bi mogla biti i katastrofalnija po fond divljači. Z

bog Tolušićeve naredbe o pokolju divljih svinja, u istom je ministarstvu donesena i odredba da se dopušta lov divlje svinje psima goničima od 1. veljače do 31. srpnja. Dosad je ulazak u lovišta i lov goničima u tom razdoblju bio zabranjen, jer psi goniči mogu izazvati ozbiljnu štetu kod jelenske divljači. Tako bi, strahuju lovci koji negoduju zbog Tolušićeve naredbe, ofenziva na divlje svinje mogla biti kobna i za drugu divljač.

Najčitaniji članci