News

Komentari 60

Tomašević je prvi predstavnik Zagreba u 30 godina koji odaje počast ubijenoj obitelji Zec

Tomašević je prvi predstavnik Zagreba u 30 godina koji odaje počast ubijenoj obitelji Zec

Komemoracija će početi u 18 sati kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, odat će počast Aleksandri Zec i njezinim roditeljima danas na Sljemenu. Tomašević će biti prvi predstavnik Grada Zagreba koji je to učinio u zadnjih 30 godina. 

On će sudjelovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca. Na komemoraciji će biti i potpredsjednik Vlade Boris Milošević te predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, kao i brojni aktivisti za ljudska prava koji godinama posjećuju ovo mjesto. 

Komemoracija će početi u 18 sati kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Uz to što će prvi puta jedan zagrebački gradonačelnik odati počast ubijenim članovima obitelji Zec, aktivistkinja Tatjana Dragičević pročitat će proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije sudjelovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stupovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen obilježje obitelji Zec.

Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Institucije Republike Hrvatske zaštitile su ih i time odaslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzročile sramotu za RH i Grad Zagreb, sramotu koja će se još dugo pamtiti. Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama i kazališnoj predstavi Olivera Frljića, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

U noći 7. prosinca 1991., na zagrebačkoj Trešnjevci, točnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, obitelj je već spavala. Hapšenje oca obitelji Zec, Mihajla, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dvije svjedokinje ubojstva – njegove supruge Marije Zec i njihove dvanaestogodišnje kćeri Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna. Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović, u narednim su satima majku i kćer kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gdje su, kao pričuvni pripadnici MUP-a, bili stacionirani te su ih potom obje likvidirali. Jedan od ubojica Siniša Rimac postao je tjelohranitelj ministra obrane Gojka Šuška, a 30. svibnja 1995.. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Najčitaniji članci