Obavijesti

News

Komentari 3

Tomašević na drugu godišnjicu potresa: 'Nismo zadovoljni obnovom privatnih zgrada'

Tomašević na drugu godišnjicu potresa: 'Nismo zadovoljni obnovom privatnih zgrada'

Istaknuo je kako je Grad Zagreb prije dolaska Možemo na vlast osigurao 80 milijuna kuna za sufinanciranje privatne obnove, a da nije potrošeno niti milijun.

VIDEO

Prije dvije godine dogodio se jedan od najtragičnijih događaja u povijesti Zagreba, razorni potres od 5,5 po Richteru, u kojem je, nažalost, život izgubila 15-godišnja djevojčica, a čije posljedice ni danas nisu sanirane, podsjetio je na početku redovne konferencije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši kako je ova gradska vlast izrazito zadovoljna obnovom privatnih zgrada.

POGLEDAJTE VIDEO:


 

'Kad smo mi došli na vlast, oko 700 objekata nije bilo uopće pregledano'

- Podsjetit ću još jednom da odluke o obnovi privatnih zgrada donosi Ministarstvo graditeljstva, a provodi ih Fond za obnovu. Njima upravlja država. Na Gradu je da pomogne ovim državnim institucijama oko obnove privatnih zgrada i mi to radimo otkako smo došli na vlast. No, primarna naša odgovornost je obnova javnih zgrada i povlačenje EU novca. Ta sredstva se ne smiju koristiti za privatnu obnovu. Mi smo gotovo sa 0 kuna prijavljenih projekata za obnovu javnih zgrada digli na preko milijardu kuna, ne prijavljenih nego već ugovorenih projekata.  Imamo za sada potrošenih oko 250 milijuna kuna, a očekujemo da će se do lipnja potrošiti barem pola milijarde kuna - rekao je dodavši kako su nakon više od godinu dana od potresa našli i model zbrinjavanja građana čiji su domovi stradali u potresu na način da je da dio obitelji iz hostela Arena prešao u gradske stanove.

- 13 obitelji je trenutno u njima. 25 obitelji se prijavilo na natječaj, rješavat ćemo i za njih ostale smještaj kako se budu oslobađali gradski stanovi - rekao je.

Oko 700 objekata kad su oni došli na vlast, dodao je, nije uopće bilo biti pregledano.

- Uspostavili smo mobilne timove koji su sami obilazili oštećene zgrade s crvenom i žutom naljepnicom i pomagali ljudima u ispunjavanju zahtjeva za obnovu. Od 6400 takvih zgrada, mobilni timovi uspješno su uspjeli kontaktirati njih oko 4400 te značajno digli broj prijava - rekao je i dodao kako su posudili i svoje zaposlenike Ministarstvu i Fondu kako bi se ubrzala procedura u donošenju i provođenju odluka o obnovi.

- Neki od njih su i trajno ostali u Fondu - istaknuo je. 

'Grad osigurao prošle godine 80 milijuna kuna za sufinanciranje privatne obnove, a nije potrošeno niti milijun'

Naglasio je kako je Grad Zagreb prije dolaska Možemo na vlast osigurao 80 milijuna kuna za sufinanciranje privatne obnove, a da nije potrošeno niti milijun.

- Ove godine smo udvostručili taj iznos i dodijelili iz proračuna 160 milijuna kuna za onaj dio što Grad mora sufinancirati s 20 posto za obnovu privatnih zgrada. I doista će biti tragedija ako tih 160 milijuna ove godine ne bude potrošeno, nema više nikakvog alibija da obnova privatnih zgrada ne krene. Svima ponestaje strpljenja. Ne možemo dvije godine nakon potresa imati hrpu obitelji koje su dislocirane i oštećenu povijesnu jezgru Grada - naglasio je podsjetivši kako je i izgradnja prve zamjenske kuće trebala početi ovog mjeseca pa je pomaknuta na travanj. 

- Ne vidim nikakav razlog da konačno ne krene izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća. Mi smo devet mjeseci na vlasti, a već su nam se promijenili i ravnatelj Fonda za obnovu i ministar graditeljstva i to nije dobro za obnovu  - rekao je.

Istaknuo je i kako su napravili program cjelovite obnove povijesne jezgre Grada naglasivši kako se život mora vratiti u centar. 

- Kada smo došli na vlast vidjeli smo problem s imovinsko-pravnim odnosima i u suradnji s Ministarstvom složili smo se da je potrebno promijeniti Zakon i dali svoje prijedloge. Na kraju su djelomično usvojeni, a država je uspostavila novi zakonodavni okvir koji će olakšati i ubrzati obnovu. Tako da ja doista ne vidim što je potrebno više i očekujem da konačno krene obnova. Ukoliko ne valja Zakon, neka ga promijene, ukoliko ne valja neki drugi zakon, neka ga se promijeni, ukoliko ne valja program mjera, neka ga Vlada promijeni... Ukoliko je problem da se domaće građevinske tvrtke ne javljaju dovoljno, onda moramo raditi međunarodne javne natječaje, prevesti dokumentaciju na engleski kako bi se omogućilo i drugim tvrtkama iz drugih zemalja da se prijave jer ne možemo više čekati. Mi kao Grad smo napravili sve - rekao je.

Ne slaže se s SDP-om koji tvrdi da država koči obnovu u Zagrebu jer je Možemo na vlasti. 

- Ista situacija je i na Baniji, a tamo nismo mi na vlasti - poručio je Tomašević.

Nova pročelnica Zavoda za zaštitu spomenika, kulture i prirode Anu Križaj

Govoreći o kadrovskim pitanjima, naveo je i kako su za novu pročelnicu Zavoda za zaštitu spomenika, kulture i prirode na natječaju izabrali Anu Križaj.

- Prethodno je bila pročelnica konzervatorskog odjela u Krapini, ima dugogodišnje iskustvo na upravljačkim pozicijama u sustavu konzervatorskih odjela u sustavu Ministarstva kulture, diplomirana je povjesničarka umjetnosti i arheologinja.  Budući da Zavod ima ključnu ulogu i postpotresnoj obnovi, očekujemo od nove pročelnice reorganizaciju Zavoda kako bi on bio što funkcionalniji i kako bi se ubrzale procedure vezane za obnovu - poručio je gradonačelnik. 

'Terase se ne uklanjaju u potpunosti'

Upitan za uklanjanje terasa, Tomašević je istaknuo kako se to planira u užem centru Grada, ali da one neće biti u potpunosti maknute. 

- Bio je jučer jedan sastanak s ugostiteljima, sutra će biti drugi. Terase neće biti u potpunosti uklonjene nego ih treba malo korigirati kako bi se ispoštovali standardi da vatrogasno vozilo može proći tim ulicama jer tko će biti kriv ako izbije požar na zgradama, a vozilo ne može proći? Vjerujem da ćemo naći rješenje - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...