Obavijesti

News

Komentari 121

Tomašević objasnio zašto ne ide sa SDP-om u Zagrebu: 'S njima bi izgubili dio svojih birača'

Tomašević objasnio zašto ne ide sa SDP-om u Zagrebu: 'S njima bi izgubili dio svojih birača'

Nakon konzultacija s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu koaliciju, kaže

VIDEO

Na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu imamo tri ključna cilja - maknuti Milana Bandića s pozicije gradonačelnika, spriječiti Bandića i HDZ da formiraju većinu u Gradskoj skupštini i promijeniti način upravljanja Zagrebom, da bude pravedan, transparentan i održiv, istaknuo je Tomislav Tomašević, predsjednik platforme Možemo!.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

A zagrebačka oporba je, stoga, prije nekoliko dana provela anketu kojom su htjeli vidjeti kako dišu birači i s kojim kandidatom bi im bilo najbolje izaći pred gradonačelnika Bandića. Na pitanje koga bi od ponuđenih podržali za zagrebačkoga gradonačelnika, najveću je podršku ispitanika dobio upravo Tomašević, na drugom mjestu je Milan Bandić, a treći je predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras.

Trzavice ljevice: SDP za podršku Tomaševiću želi 10 mjesta na listama, Možemo! neće pristati
Trzavice ljevice: SDP za podršku Tomaševiću želi 10 mjesta na listama, Možemo! neće pristati

Nakon te ankete iz Možemo su odlučili da ipak idu samostalno u Zagrebu. Ta je odluka, naglasio je Tomašević, racionalna.

- Posljednjih dana SDP i druge stranke su rekle da će me podržati kao kandidata ako pristanemo na predizbornu koaliciju tj na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa je pokazala da nikakvog sinergijskog učinka zajedničke liste nema. Dapače, pokazala je gubitak. Nakon konzultacija s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu oporbenu koaliciju koja uključuje SDP nego u više blokova - istaknuo je dodavši kako smatra da to i jest najviše fer prema biračima da oni sami na izborima izraze svoje preference koga žele u Skupštini.

- Naša procjena je bila, a ona se i potvrdila u anketi, da najviše novih birača zapravo možemo izvući tako da ne idemo u predizbornu koaliciju sa starim političkim akterima. A ključno je za ostvariti ova tri cilja da se izvuku novi birači. Istraživanje je pokazalo da upravo mi od svih stranaka izvlačimo najviše novih birača, koji do sada nisu izlazili na izbore, a anketa je pokazala da bi svaki peti birač Možemo i Zagreb je naš ostao doma u slučaju velike predizborne koalicije - pojasnio je još predsjednik Možemo i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika dodavši kako si ne mogu dozvoliti da im birači ostanu doma.

Možemo je najjači u Zagrebu, u čak 15 četvrti stanovnike ne zanima tema o obnovi grada
Možemo je najjači u Zagrebu, u čak 15 četvrti stanovnike ne zanima tema o obnovi grada

A nakon što birači odluče omjer snaga, onda svi blokovi, uključujući i SDP, mogu u postizbornu koaliciju, kaže Tomašević, koji je svjestan da će do nje morati doći jer nitko neće imati apsolutnu većinu. Zato i ne misli da će im birači to zamjeriti jer naprosto, naglašava, nema alternative. Da je anketa pokazala podršku izlaska sa SDP-om, dodao je, odluka bi bila drugačija.

- Spremni smo na suradnju sa cijelom oporbom od centra prema lijevo i prije i poslije izbora. Što se tiče suradnje prije izbora, mi ćemo se držati onoga što smo dogovorili na sastancima, a to je da tko god uđe u drugi krug protiv Bandića iz oporbe od centra prema lijevo da ga se podrži. Ako to ne budem ja, ja ću podržati bilo kojeg drugog kandidata od centra na lijevo - naglasio je.

Sa SDP-om se, istaknuo je, nisu posvađali. 

- Mi smo imali razgovore oko toga da utvrdimo koji oblik suradnje bi svima bio prihvatljiv i dobar za iduće izbore. Dogovorili smo i anketu koja je potvrdila ono što smo mi i očekivali, pa smo dogovorili da se podrži u drugom krugu bilo kojeg kandidata od centra na lijevo. Ne vidim tu nikakav problem - rekao je dodavši kako je nakon sastanka sa zagrebačkim SDP-om o ovoj odluci obavijestio i predsjednika SDP-a Peđu Grbina, no detalje razgovora nije želio prepričavati. 

SDP prelomio oko kandidata, sad sve ovisi o Tomaševiću
SDP prelomio oko kandidata, sad sve ovisi o Tomaševiću

- Mi smo uvjereni da je ovo najbolji put i da ovako svi možemo izvući što više birača na izbore - rekao je istaknuvši kako nikakvog rata na izborima neće biti.

- Ja ne mislim voditi negativnu kampanju prema ni jednom kandidatu iz oporbe, mi svi imamo zajedničkog suparnika, a to su Bandić i HDZ. A ne mislim ni prema njima voditi neku negativnu kampanju - poručio je.

S kampanjom je, istaknuo je, već počeo obilaskom kvartova. Radi to na neki način, naglašava, već 20 godina. U gradskim vijećima već je proveo i anketu da vidi koji su najveći problemi koji tište građani.

- Ova anketa koja pokazuje moju prednost je samo anketa, mi se tu ništa ne zanosimo. Ankete nisu izbori i nismo mi uvjereni da ćemo zbog ankete maknuti Bandića nego zato što ćemo ostaviti srce na terenu. Ja znam točno što Zagrebu treba - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.