Obavijesti

News

Komentari 110

Žičara se otvara u četvrtak za građane, Tomašević otkrio i koliko će koštati karte za vožnju

Žičara se otvara u četvrtak za građane, Tomašević otkrio i koliko će koštati karte za vožnju

Što se tiče cjenika, Tomašević je poručio kako je jasno da karta mora biti prihvatljiva za građane te da će Grad morati subvencionirati iz proračuna i tekuće troškove žičare

VIDEO

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održat će u predvorju Gradske uprave konferenciju za medije. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tomašević je na početku konferencije rekao kako je jučer dobivena zadnja dozvola za rad žičare na Sljemenu. 

- Mogu najaviti da su se stekli uvjeti, ona će sutra u podne svečano biti puštena u rad - rekao je. Za građane redovno počinje raditi od četvrtka. 

Poručio je kako je žičara "megalomanski projekt" koji su naslijedili. 

Renoviranje rugla ne dolazi u obzir: Pao je dogovor HNS-a i Tomaševića oko Maksimira...
Renoviranje rugla ne dolazi u obzir: Pao je dogovor HNS-a i Tomaševića oko Maksimira...

- Vjerojatno niti jedan posto investicije neće biti vraćeno iz prihoda koje će žičara ostvarivati. Kapitalni troškovi žičari će biti pokriveni iz proračuna, kroz poreze i prireze građana. Uz sve prihode koje će ostvarivati, kroz kartu i parkirnu kartu te najam posebnih prostora, to sve neće ni taknuti ono što je investicija žičare. Znate da je ZET digao kredit i da je taj kredit potrebno vraćati još sljedećih 12 godina - rekao je. 

Niže cijene prvih mjesec dana 

Što se tiče cjenika, Tomašević je poručio kako je jasno da karta mora biti prihvatljiva za građane te da će Grad morati subvencionirati iz proračuna i tekuće troškove žičare. 

- Prvih mjesec dana promotivnog razdoblja će biti akcijskih cijena za sve kategorije. Tko god se vozi žičarom, sve akcijske cijene vrijede: 30 kuna za jedan smjer i 50 kuna za povratnu kartu za odrasle osobe. Za mlade od 15 do 24 te starije od 65 godina je 20 kuna karta za jedan smjer i 30 kuna povratna karta. Za djecu do 15 godina i osobe s invaliditetom koji ostvaruju prava za pokaz ZET-a će žičara biti besplatna u ovom promotivnog razdoblja. Nakon toga će biti kratkotrajni prekid rada žičare od 10-ak dana i to je ono razdoblje kada će se obaviti dodatni radovi za smanjenje buke - rekao je. 

Dolenec: Žičara ima uporabnu dozvolu, raspisat ćemo natječaj za još dva člana ZET-ove uprave
Dolenec: Žičara ima uporabnu dozvolu, raspisat ćemo natječaj za još dva člana ZET-ove uprave

Nakon toga počinje redovni rad žičare. 

Cijene različite za građane Zagreba, one koji imaju pokaz ZET-a... 

- Prva kategorija i najniža cijena bit će za one koji imaju pokaz ZET-a budući da je žičara dio javnog gradskog prijevoza. ZET kao poduzeće je investitor i upravlja žičarom. Za tu kategoriju će cijena biti najniža i te će cijene biti iste kao u promotivnom razdoblju - 30 kuna za jedan smjer i 50 kuna za povratnu kartu. Za ostale kategorije isto vrijede - rekao je. 

Druga kategorija vrijedi za sve Zagrepčane, budući da će oni platiti investiciju kroz proračun, rekao je gradonačelnik. 

- Za njih će za odrasle biti 40 kuna za jedan smjer i 70 kuna za povratnu kartu za odrasle. Za mlade i starije 25 kuna za jedan smjer i 40 kuna za povratnu kartu te će i dalje ostati vožnja besplatna za djecu i osobe s invaliditetom - objasnio je. 

Tomašević: Interes za izborni predmet 'Škola i zajednica' je nadmašio naša očekivanja
Tomašević: Interes za izborni predmet 'Škola i zajednica' je nadmašio naša očekivanja

Treća kategorija je puna cijena žičare koja vrijedi za sve one koji nisu iz Zagreba i nemaju pokaz ZET-a. 

- 75 kuna za jedan smjer i 125 kuna za povratnu kartu za odrasle, za mlade i starije 50 kuna za jedan smjer i 75 kuna za povratnu kartu, a za djecu i osobe s invaliditetom 20 kuna za jedan smjer i 30 kuna za povratnu kartu - rekao je. 

Nove vrećice za komunalni otpad 

Što se tiče komunalnog otpada, Tomašević je rekao da će uvesti i vrećicu za komunalni otpad od 10 litara. 

- Ona će koštati dvije kune. Usvojili smo i primjedbu koja se odnosi na popuste ne samo na pelene za djecu, nego i za odrasle, tako da će i oni imati popust u vidu besplatnih vrećica - rekao je. 

Dodatni sadržaji na Sljemenu 

Na pitanje o cijenama karata za žičaru, Tomašević je rekao kako su cijene diljem Europe i puno veće nego što će biti one u Zagrebu. 

- Na Sljemenu fali sadržaja, to će nam biti izazov za cijeli mandat, da u suradnji s Parkom prirode Medvednica ostvarimo nove sadržaje - rekao je. 

VIDEO Vožnja od milijardu kuna: Žičaru čekali tri godine, a sada vozi sporije da bi smanjili buku
VIDEO Vožnja od milijardu kuna: Žičaru čekali tri godine, a sada vozi sporije da bi smanjili buku

- Da se radi ovakav projekt, a da se nije uopće mislilo o dodatnom sadržaju niti o sadržaju na Sljemenu. No, što je tu je, sada smo ovo pustili u pogon - rekao je. 

O aferi 

Što se tiče afera koje potresaju Vladu, Tomašević je rekao kako bi bilo primjereno da se raspišu prijevremeni izbori. 

- Nije naš posao da sugeriramo tko bi bio sljedeći ministar niti bi to bilo primjereno. Mi kao gradska vlast moramo uvijek naći zajednički jezik s Vladom - poručio je na pitanje što misli o navodima o idućem ministru graditeljstva. 

Nema novih zapošljavanja na žičari 

Što se tiče radnih mjesta, Tomašević je rekao kako za sad neće biti novih zapošljavanja na žičari, već će zaposlenici biti preraspodijeljeni iz ZET-a. 

- Novih zapošljavanja neće biti. Vidjet ćemo možemo li bez toga i to nam je onaj manevarski prostor da smanjujemo operativne troškove - poručio je. 

Na pitanje o darivateljima krvi i hoće li oni imati povlastice za vožnju žičarom, Tomašević je rekao da će razmisliti i o toj opciji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.