Obavijesti

News

Komentari 174

Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna, ali to je otišlo na nove financijske kosture

Tomašević: Uštedjeli smo 400 milijuna kuna, ali to je otišlo na nove financijske kosture

Primjerice 80 milijuna kuna za ZET, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 15 milijuna kuna koje i dalje fale za isplatu naknada za roditelje odgoditelje iako smo zaustavili nove prijave, kazao je gradonačelnik

VIDEO

Stanje koje smo zatekli je stvarno nevjerojatno. To je fiskalna neodgovornost bez premca, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević za Dnevnik HRT-a komentirajući financijsko stanje Zagreba pa dodao. 

- Ići u proračun u predizbornoj godini gdje samo fiktivno prikažete prihode od prodaje tri vrijedna zemljišta a to zapravo ne namjeravate napraviti jer nijedan potez prošla gradska vlast nije napravila da se doista ta zemljišta i prodaju. To je zapravo bilo zeleno svjetlo za predizbornu potrošnju od milijardu kuna, a na kraju je revizija pokazala da su planirali potrošiti milijardu i pol kuna više od prihoda koje imaju - kazao je Tomašević.

Govoreći o štednji, rekao je kako su u pola godine, unatoč velikom financijskom deficitu grada Zagreba, uspjeli uštedjeti 400 milijuna kuna.

- Svi napori koje smo imali posljednjih mjeseci oko ušteda, unatoč tome što smo preuzeli grad u polovici godine, kada je potrošena većina novca, našli smo 400 milijuna kuna ušteda. No te uštede su otišle na nove financijske kosture, primjerice 80 milijuna kuna za ZET, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 15 milijuna kuna koje i dalje fale za isplatu naknada za roditelje odgojitelje iako smo zaustavili nove prijave - objasnio je.

Tomašević i Možemo! moraju rezati sve Bandićeve ludorije
Tomašević i Možemo! moraju rezati sve Bandićeve ludorije

Komentirao je i kako je trenutni rebalans proračuna realan te da je to sad transparentni prikaz. 

- Što se tiče toga prihode od prodaje imovine smo maknuli budući da to nije realno da se to može napraviti do kraja godine. S druge strane smo realno prikazali i troškove koji su se pojavili. Sada odmah ide i planiranje proračuna za iduću godinu koji mora biti realan - rekao je zagrebački gradonačelnik pa dodao kako novi proračun mora biti manji što se rashoda tiče.

- Radit ćemo i na prihodovnoj strani, posebice od korištenja gradske imovine koja se mora staviti u bolju funkciju. Kad govorimo o poslovnim prostorima, kad govorimo o stanovima postoji puno iracionalnosti.

Tomašević: 'Uštede smo morali potrošiti na financijske kosture koji su iskočili iz ormara'
Tomašević: 'Uštede smo morali potrošiti na financijske kosture koji su iskočili iz ormara'

Dotaknuo se i teme što sa prodajom zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromline te kazao kako zasad žele vidjeti različite modele na koji način bi grad u partnerstvu s privatnim sektorom razvijao takve projekte.

- Najlakše je prodati, a ako se to i ide ne ide se prodavati panično, bez analize i na kraju godine - kazao je. 

Komentirao je i likvidnost grada te kazao kako najviše zapinje u nerealnosti.

- Ako napušete proračun za milijardu i pol kuna što se tiče rashoda za koje nemate pokriće u prihodima, naravno da je dovedena u pitanje likvidnost. To rješavamo na mjesečnoj razini, pričamo s bankama, s ministarstvom financija da se na neki način dođe do financijske konsolidacije grada, a time i gradskih poduzeća kako bi dobili vremena da napravimo restrukturiranje gradske uprave i gradskih poduzeća i da konačno gradske financije dovedemo u red. Ovo je problem koji se godinama akumulirao - pojasnio je Tomašević. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a