Obavijesti

News

Top 10 radosti na ljetovanju u društvu prijatelja, obitelji...

Top 10 radosti na ljetovanju u društvu prijatelja, obitelji...
1

Kako sve što je lijepo brzo prolazi, važno je na vrijeme isplanirati godišnji odmor koji smo dugo čekali. Za uživanje u ljetovanju i kvalitetno provedeni godišnji odmor izaberi aktivnosti koje tebe najviše zanimaju

Stoga, bez obzira provodiš li ljeto s obitelji, prijateljima ili sama, posveti barem dio godišnjeg odmora radeći ono što tebe ispunjava i čini sretnom. Donosimo ti top 10 aktivnosti za ispunjen i aktivan ljetni odmor :

Druženje na otvorenom

Iskoristi lijepo ljetno vrijeme za izlazak iz zatvorenih prostora i druži se s prijateljima te obitelji na otvorenom. Roštiljanje u dvorištu ili na otvorenim gradskim prostorima može biti odličan plan jer osim što nećeš morati trpjeti vrućinu u užarenoj kuhinji, druženje u prirodi na kraju često završi nekom sportskom aktivnošću poput nogometa, badmintona ili šetnje.

Planinarenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Ne znači da se moraš popeti na Velebit ili neku planinu, dovoljno je s društvom otići na Sljeme ili na neko gorje. Pješačenje prirodom, gorski zrak ili jednostavno boravak u šumi imat će vrlo pozitivan, umirujući učinak na tvoje tijelo i duh. Ujedno na taj način imaš priliku provesti dan ili dva s bliskim osobama. Naime, planinarenje osim jednodnevnog može biti i  dvodnevni izleta na kojem možeš posjetiti i neka turistička mjesta ili znamenitosti koje se nalaze na određenoj gori ili planini. Jesmo li spomenuli i da je zrak u planinama lakši i svježiji.


Plivanje

Rekreativno plivanje jedan je od najzdravijih sportova te može odgovarati svim dobnim skupinama, a posebno se preporučuje onima koji dio godišnjeg odmora provode na #moru. Plivanje je odlična anti-stresna aktivnosti. Od 200 do 300 kalorija možeš potrošiti za 30 minuta laganog ili umjereno laganog plivanja, što se može bitno razlikovati od osobe do osobe. Ujedno će plivanje u moru ili na bazenima osvježiti tvoje tijelo kada temperature zraka postanu nepodnošljivo vruće.


Sunčanje

Nakon plivanja, dolazi sunčanje. Nemoj imati cilj da se s ljetovanja vratiš preplanule kože jer ćeš tako lako doći u situaciju da zadobiješ opekline prilikom sunčanja, Sunce je zdravo jer je jedan od najvažnijih prirodnih izvora vitamina D koji je važan za imunitet. No, ne treba pretjerivati kako ne bi povećala rizik od melanoma. Važno je da izbjegneš direktno izlaganje sunčevim zrakama koje su najjače između 10 i 16 sati te da svakako naneseš odgovarajući faktor zaštitne kreme za sunčanje.
 

Šetnja

Ako se ne voliš sunčati na plaži ili sjediti na terasi i "upijati" sunčeve zrake, svakako prošeći uz more, rijeku ili jezero. Šetnja će te opustiti, a ujedno ima i druge blagotvorne učinke na tvoje zdravlje. Naime, znanstveno je dokazano da šetnja poboljšava umne sposobnosti i podiže raspoloženje. Rekreacija aktivira fiziološke procese u cijelom organizmu pa i u mozgu tako da poboljšava njegovu prokrvljenost te pomažu moždanim stanicama, neuronima, da se jače međusobno povežu i tako bolje komuniciraju. Što su neuroni umreženiji, to mozak kvalitetnije radi i to ne samo intelektualno, već i emocionalno.


Vožnja bicikla

Osim što vožnja bicikla jedan od najboljih načina na koji možeš potrošiti suvišne kalorije i smršavjeti, bicikl mogu voziti gotovo svi. Bicikl pomaže i kod oblikovanja tijela, prvenstveno donjeg dijela tijela i ujedno ubrzava metabolizam. Gubitak kalorija pri vožnji bicikla iznosi od 150 do 300 za 30 minuta lagane ili umjerene vožnje, ali može se bitno razlikovati od osobe do osobe. Uz to, vožnja biciklom je iznimno zabavna. Ako ljeti biciklom putuješ na izlet, važno je da uz sebe imaš dovoljnu količinu vode.


Izleti u prirodu

Ovo ljeto svakako iskoristi svoje slobodno vrijeme za posjetu parkovima prirode ili nacionalnim parkovima u Hrvatskoj. Neke možda možeš posjetiti i biciklom, a neke možeš posjetiti automobilom ili organizirano autobusom i to s prijateljima i obitelji. Ljepote Hrvatske su vrijedne pažnje i pravo vrijeme je da ih upoznaš ako do sad već nisi.
 

Vodeni sportovi

Ako svoj odmor ne možeš zamisliti bez vode pa ćeš svakako posjetiti jadransku obalu ili neke od rijeka, jezera ili termi, preporučujemo da isprobaš neke od vodenih sportova. Bilo da je riječ o adrenalinskim sportovima poput raftinga ili skijanju na vodi, jedrenju i ronjenju, zabava je zagarantirana. Mnoga turistička odredišta u ponudi imaju navedene sportove, a prije nego odlučiš gdje ćeš ljetovati raspitaj se o ponudi koje neko mjesto nudi.


Ljetni festivali

Ponuda festivala na jadranskoj obali, ali i na kopnu je svake godine sve veća. Ako si zaljubljenik u filmske festivale, svakako posjeti Istru u kojoj je se održavaju Motovun film festival i Pulski film festival. Već od lipnja pa do kraja rujna u Hrvatskoj se održava veliki broj glazbenih festivala pa se tako gotovo svaki dio Hrvatske može pohvaliti određenim festivalom. Nisu svi toliko poznati i promovirani u medijima pa svakako istraži na internetu koji se sve održavaju ovo ljeto.
 

Putovanje izvan Hrvatske

Ako želiš posjetiti gradove u inozemstvu, sada je krajnje vrijeme da pronađeš smještaj i prijevoz jer što prije odlučiš rezervirati veće su mogućnosti da ćeš pronaći povoljnije ponude. Susjedne zemlje također nude bogatu turističku ponudu, a ovisno o tome želiš li isprobati drugačiju hranu, posjetiti neke kulturne znamenitosti ili se jednostavno odmoriti ovisi i koju zemlju i grad ćeš odabrati za svoj odmor.
 

Sve ove aktivnosti uključuju boravak na otvorenom, stoga svakako preporučujemo zdravu zaštitu kože. Biraj prirodne proizvode poput BIOSOLIS krema za sunčanje koje sadrže isključivo biljne i mineralne filtere koji, poput ogledala, reflektiraju UVA I UVB zrake te stoga pouzdano štite, a ne štete niti koži ni okolišu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...