Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Kako nasanjkati zimu: topla priča o njezi kože u hladnim mjesecima

Kako nasanjkati zimu: topla priča o njezi kože u hladnim mjesecima
3

Blistava i zdrava koža uvijek je in, neovisno o dobu godine. Ali, kako njenu ljepotu sačuvati kada ti hladni zrak vani i suhi u grijanim interijerima ne izlaze u susret? Udobno se smjesti i dohvati dekicu. Pripremili smo ti priču o njezi, prilagodbi rutine i savladavanju izazova sa sjajnim raspletom koji će te inspirirati ovih blagdana.

Dočekali smo advent! Duh radosnog zajedništva cirkulira gradom na svojim letećim saonicama, zvoni zvončićima, pjeva blagdanske pjesme u kanonu i grije srca. Na samu pomisao već se vidiš kako u slow-motionu prinosiš kuhano vino besprijekornim usnama dok ti se obrazi rumene pod romantičnim svjetlom tisuća lampica, savršene pahuljice lijepe se za tvoje duge trepavice i sve je divno, kao na filmu… Zato što je to na filmu. U stvarnosti su ti usne vjerojatno ispucale pa ti nije do ruža, a to rumenilo ni nije rumenilo; to te zima svojim hladnim, suhim rukama za obraze štipa i za nos vuće.

OK, možda vanjske lokacije nisu idealne prosinačke pozornice za tebe. Čak ni kad zima igra svoje toplo-hladne igre s vremenom. Ali nema veze. Unutra je toplo, unutra se grije. Bolje da preselimo radnju, možda baš na onaj božićno-novogodišnji party kojem se veseliš. Sad maštaš o tome kako slavodobitno ulaziš u sobu i blistaš kao zvijezda repatica, ali, s obzirom na stanje svoje kože, radije bi se sakrila u štalicu i pokrila sa slamicom? Dobrodošla u klub. I znaš što još? U klubu je gužva. 

Što se to događa s kožom zimi

Zima je izazovno i izvanredno razdoblje za sve, čak i za one sretnice i sretnike koji se mogu pohvaliti normalnom, zahvalnom kožom koju je inače lako održavati. Da, unutra je toplo, ali zrak je suh od centralnog grijanja i klima uređaja, a nagle promjene temperature tvojoj koži ne rade nikakve usluge. Istina, koža u svemu tome nije potpuno bespomoćna niti ‘sjedi prekriženih ruku’. Pokušava se vratiti u ravnotežu proizvodnjom više ili manje sebuma, a sužavanjem površinskih krvnih žila nastoji zadržati toplinu u tijelu kad je hladno. 

No slabija prokrvljenost kože znači i njen lošiji izgled. A zatim, kad se žile odjednom opet prošire, na obrazima ti izbija crvenilo. Pribrojimo li promjenama temperature hladni vjetar i suhoću zraka, koji su zimske neminovnosti te ispijaju prirodnu barijeru kože, na kraju tvoj najveći organ ostaje suh i ispucao, zategnut te sklon perutanju. Jednostavno, iscrpljen. Osobito na licu gdje je najviše izložen. Osobito ako i inače imaš suhu i osjetljivu kožu.

Faktor blagdanskog stola i adventskih kućica

Kada govorimo o stanju kože, znaš da ne smijemo zanemariti utjecaj unosa hrane i tekućine, pa bez obzira na doba godine. Ali, čim prosinac pokuca na vrata, odjednom dobre navike postanu lanjski snijeg, a odluke o tome da ćemo paziti što i koliko konzumiramo, ostavljamo za nakon Nove godine. Raspalimo po ugljikohidratima i kobasicama na blagdanskim štandovima te stolovima kao da nema sutra, a šalica čaja zadnja nam je na umu kad se želimo malo ‘zagrijati’. Da, iako znamo što rafinirani šećer, masnoće i alkohol čine našoj koži. 

Sve je to samo mali podsjetnik na blagodati umjerenosti koje ti itekako mogu pomoći prebroditi zimski stres. Pa bila tvoja koža suha, masna ili negdje između - sva pomoć koju joj možeš osigurati je dobrodošla, počevši s bogatim hidratantnim sredstvima za njegu. 

Dobrodošle promjene u zimskoj rutini njege kože

Čim tvoj privatni meteo-alarm oglasi uzbunu; čim ti se nos zacrveni kao Rudolfu ili na njemu primijetiš suhu, ispucalu kožu - krajnje je vrijeme za promjenu rutine njege. Možda na prvu zvuči stresno, ali uz nekoliko strateških poteza, tvoja se rutina može unaprijediti kako bi ti osigurala savršenu kožu ovih blagdana.

Sredstvo za umivanje obavezno zamijeni onim nježnije formule, pa makar ti koža bila masna. Nastaviš li joj agresivnim gelovima skidati višak sebuma, proizvodit će ga još više kako bi se sama vratila u ravnotežu. Odličan je trenutak i da isprobaš hydra-serume koji će pomoći zadržati vlažnost tvojoj koži - ako nakon njih staviš bogatu hidratantnu kremu. 

Ali što s onom kožom koja ti se ljušti? Smiješ li koristiti pilinge? Mehanički pilinzi mogu biti preagresivni za osjetljivu kožu zimi, ali, ako koristiš četku za čišćenje lica, možda otkriješ da ti piling neće ni trebati. Kreneš li u kupnju, nemoj kupovati bilo što. Kupi nešto predivno. Poput FOREO Luna mini 2 silikonske četkice za čišćenje lica u 5 neodoljivih boja, čije T-Sonic pulsacije nježno i s lakoćom uklanjaju prljavštinu i ostatke šminke iz pora. Moćan mali uređaj, kojeg krasi besprijekoran švedski dizajn, još će i poboljšati upijanje tvojih omiljenih seruma i pomoći vratiti sjaj tvojoj koži. Ako ga kupiš nekome drugome, učinit ćeš lijepo djelo... Ali će ti se vjerojatno biti jako teško odvojiti od ovog malo čuda koje će ti nježne silikonske pusice u obraze davati cijele godine.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura