Obavijesti

News

Komentari 74

'Tražbine su oko 58 mlrd. kn, otpisat ćemo 70 posto dugova'

'Tražbine su oko 58 mlrd. kn, otpisat ćemo 70 posto dugova'
1

100 posto sam uvjeren da će nagodba vjerovnika uspjeti. Apsolutno. Da dođe do stečaja, njihov povrat bi bio 0. Tako da je njima u interesu da dođe do nagodbe, kaže Ramljak

VIDEO

Gost RTL Direkta bio je Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak koji je kazao da još nisu objavili ukupni iznos tražbina koji ovaj kompanija ima i ona je puno veća nego šta ovi operativni pokazatelji pokazuju što se tiče operativne dobiti kompanija.

- Očekuje se ovih dana da ćemo podnijeti tablice tražbina na Trgovačkom sudu. U ovom trenutku jedino mogu reći da je iznos ukupnih tražbina i priznatih i nepriznatih, da se vodi negdje oko 58 milijardi kuna. To je ukupni iznos - kazao je Ramljak.

Kazao je kako Agrokor neće trebati novi kredit.

- Imamo dovoljno sredstava prema ovome kreditu koji smo zadnji digli od milijardu i šezdeset milijuna eura. Ovo je kompanija koja ima sezonalne operacije. Znate da deseti i jedanaesti mjesec, a i prvi, drugi i treći mjesec je vrlo niska likvidnost kompanija, pogotovo na maloprodajnoj mreži. Tako da u tom periodu je znači dnevni prilijevi su za 50 posto niži nego što ih imamo u ljetnim mjesecima. Ovo je kompanija koja je vrlo ovisna o ljetnim mjesecima i ljetnom periodu i nama je potrebno da vodimo računa o svakoj kuni da dođemo od ljetnih mjeseci kada su prilijevi veći - kaže Ramljak.

Dotakao se kompanije unutar Agrokora koje će ići na prodaju.

- U ovom trenutku nije potrebno da vam kažem koje su to kompanije. Jedan određeni broj tih kompanija nisu pozitivne i ne vidimo naznake u budućnosti da bi mogli izvuć pozitivno tako da ćemo s njima ići ili u prodaju ako bude zainteresiranih ili u likvidaciju ako ne bude zainteresiranih. Procijenili smo u ovom trenutku da 20-ak operativnih kompanija nećemo do same nagodbe stavljati u prodaju. Kad se napravi nagodba, to je onda stvar vjerovnika, jer će oni postati vlasnici i na njima je da odrede što će dalje - kaže Ramljak.

Ramljak je kazao da su odvojili nezdravi dio kompanije od zdravog dijela i time su razbili kompaniju na dva dijela.

- Pitanje je nagodbe s vjerovnicima, oni će na kraju odlučivati - kaže.

Napomenuo je kako je teška tvrdnja da se na najmom izvlačio novac iz Konzuma.

- Međutim, to su bile operacije sale-and-leaseback, dakle prodaja i ponovni najam. Kako je vlasniku trebalo konstatno novo financiranje, tako je on prodavao Konzumove centre po netržišnim cijenama, tražio je iznose koji su mu bili potrebni u tom trenutku za financiranje, ali isto tako je bio spreman dati i netržišne cijene za najam. Tako da su za neke centre najmovi išli do 20, 25 eura po kvadratu, što je potpuno netržišno. Sjeli smo s tim fondovima koji su financirali te centre i dogovorili se da ćemo plaćati isključivo tržišne cijene, oni su na to pristali - rekao je Ramljak.

Ustvrdio je kako se nada da će Agrokor imati i veći broj zaposlenih nego danas, od ovih operativnih kompanija.

- Ima jedna stvar kojom ljudi često puta griješe: da je Agrokor došao u probleme jer su te kompanije loše poslovale. Ne, Agrokor nije došao u probleme zbog toga, te kompanije su dobro funkcionirale, što se vidi i danas, nisu bile prekapacitirane što se tiče broja zaposlenih, no na žalost vlasnik je iz tih kompanija izvlačio operativnu dobit i ulagao ju u ovih 80 i nešto kompanija koje nisu imali apsolutno nikakvog smisla - kazao je Ramljak.

Dodaje kako misli da će otpis dugova biti oko 60 - 70 posto.

- U tim okvirima ćemo razgovarati s bankama - rekao je i dodao da će oni u prijedlogu nagodbe ići s različitim vrstama i u različitim postupcima.

- 100 posto sam uvjeren da će nagodba vjerovnika uspjeti. Apsolutno - odlučan je Ramljak  i objasnio: 'U ovom trenutku imamo situaciju da je velika većina potraživanja neosigurana. Da dođe do stečaja, njihov povrat bi bio 0. Tako da je njima u interesu da dođe do nagodbe'. 

- Ne može jedan vjerovnik diktirati nagodbu - rekao je.

Dotakao se i Sberbanke.

- Svih ovih šest mjeseci pokušavam na neki način pružiti ruku Sberbanci. Stalno smo u obrani prema njima i jednostavno u svim tržištima gdje Agrokor posluje od Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore oni su podigli tužbe engleskoj arbitraži. Mi se cijelo vrijeme tu branimo i to je nešto realno problem u cijelom ovom postupku. Pokušavam cijelo vrijeme sjesti s njihovim predstavnicima i pokušavamo se dogovoriti da to ide jednim mirnijim putem - rekao je Ramljak i napomenuo kako Sberbank ne može srušiti nagodbu.

Na pitanje čija je Agrokor danas kompanija - državna, privatna ili od Ivice Todorića, Ramljak odgovara: 'Nikog od njih'.

- Vlada je napravila jedan okvir u kojem je dala mogućnost vjerovnicima da se u određenom periodu koliko traje ovaj postupak dogovore između sbee. Nominirala je čovjeka koji je tu koordinator između njih. To je kompanija koja je sada u isključivom vlasništvu i njena je sudbina u rukama vjerovnika - kazao je Ramljak.

Doznali smo i da je Todorićeva  Villa Castello prodana vlasniku najveće slovačke IT kompanije. Cijena je, podsjetimo,  bila 8 milijuna i 115 tisuća eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su