Obavijesti

News

Komentari 5

Traže 60 posto pojeftinjenja: Riječani na ulici zbog grijanja

Traže 60 posto pojeftinjenja: Riječani na ulici zbog grijanja
6

Zahtjevi prosvjednika su i dalje smanjenje cijene za šezdeset posto, lakše isključenje s mreže, smanjenje paušala i transparentnost poslovanja Energa

VIDEO

Ništa nismo očekivali, ništa nismo dobili - u jednoj rečenici predstavnica inicijative Protiv skupog Energa Slavenka Žuža sažela je zaključke sastanka s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i direktorom Energa Sanjinom Kiriginom, održanom prošli ponedjeljak.

Razgovor je, prema riječima neformalnog vođe inicijative Josipa Kukuljana, zapeo na najvažnijem pitanju cijene toplinske energije i mjesečnog paušala za centralno grijanje.

- Nema nikakvog dogovora. Problem je cijena koju oni nikako ne žele umanjiti. Pričali su o tome kako poduzimaju sve mjere za lakše isključivanje i poduzimaju odgovarajuće korake prema Ministarstvu gospodarstva i HERA-i, kao i o Energovim zahtjevima za izmjenama važećeg Pravilnika o raspodjeli i obračunu troškova toplinske energije, ali u osnovi su nam držali predavanja i monologe kojima nismo i ne možemo biti zadovoljni, rekao je Kukuljan.

Sve to potaklo je nezadovoljne Riječane da danas održe, treći po redu prosvjed protiv skupih računa Energa, ispred gradske uprave na Korzu.

Zahtjevi su i dalje smanjenje cijene za šezdeset posto, lakše isključenje s mreže, smanjenje paušala i transparentnost poslovanja Energa.

U vijećnici zasjeda Gradsko vijeće. U tijeku je aktualni sat na kojem riječki gradonačelnik odgovara na pitanja vijećnika, između ostalog i o Energu.

Naime, na zadnjem sastanku (u ponedjeljak) riječki gradonačelnik Obersnel potvrdio je da nije došlo do zadovoljavajućeg dogovora, istakavši kako su Grad i Energo inicirali razgovor o zajedničkim aktivnostima svih strana prema Ministarstvu gospodarstva, s ciljem izmjena Zakona o tržištu toplinske energije i Pravilnika.

- Generalni stav inicijative Protiv skupog Energa je da ih zanima samo cijena. Mi smo cijelo vrijeme bili u komunikaciji s inicijativom i htjeli potporu u zajedničkim nastojanjima da izmjenama zakona i Pravilnika dođemo do pravične tarife, no dogovora u pravom smislu nije bilo, iako su dijelom podržali naša nastojanja oko izmjena propisa. Energo će nastaviti sa svojim aktivnostima, iako je anketa završila s odazivom od svega trideset posto, iako smo očekivali veći odaziv i više onih koji žele napuštanje sustava, s obzirom na količinu formalno iskazanog nezadovoljstva, rekao je riječki gradonačelnik Obersnel.

Direktor Energa Sanjin Kirigin nedavno je istaknuo smanjenje cijena toplinske energije s 0,50 na 0,47 kuna po kilovatsatu, te dodao kako ima još puno problema koji se moraju riješiti.

- Puno je toga pred nama, ali nema ultimativnih rješenja kakva predlažu predstavnici inicijative. Traže sufinanciranje obnove iz fondova EU, što je već pokrenuto, kao i učinkovitiju distribuciju, na čemu također već radimo. Smatramo da predstavnike svake zgrade treba pitati što žele i s njima pokušati dogovoriti optimalno rješenje za sve strane, što ćemo i učiniti tijekom svibnja i lipnja. 

Druga rješenja su nemoguća i neopravdana, rekao je Kirigin, najavivši još jednom kako će izmjene Pravilnika ići u pravcu slovenskog modela s propisanom minimalnom i maksimalnom potrošnjom, ali uz mogućnost da svaka zgrada za sebe odabere optimalno rješenje raspodjele troškova centralnog grijanja, no mogućnost daljnjeg smanjenja cijene toplinske energije nije spomenuo kao jednu od opcija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.