News

Komentari 23

Traže se studenti koji će raditi, odnosno volontirati, za državu

Traže se studenti koji će raditi, odnosno volontirati, za državu

Studenti završnih godina koji nemaju važnijih obaveza na fakultetu, poput polaganja ispita, odlaska na predavanja ili pisanja diplomskog rada, mogu raditi kao časnici za vezu za nula kuna

Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavili su natječaj u kojem traže studente završnih godina studija koje će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijeća Europskom unijom angažirati kao časnike za vezu.

Iza ove titule skriva se volontiranje, a u opisu posla navodi se da će odabrani raditi kao pratnja i pomoć vođi delegacije (Head of Delegation), kao i članovima inozemnih izaslanstva od njihova dolaska do odlaska, pomagati izaslanstvu u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja za vrijeme trajanje ministarskih sastanaka, biti u koordinaciji s event menadžerima, voditeljem voznoga parka i osiguranjem te raditi na informacijskim i drugima točkama u prostorima održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima.

Plaća? Pokaz i catering

Iako je riječ o povremenom angažmanu na oko dvjestotinjak događanja koje će Hrvatska organizirati tijekom predsjedanja Vijećem EU, od studenata se očekuje, kako navode u tekstu natječaja, sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!), odgovornost i samostalnost te izražena točnost, sklonost timskom radu i komunikativnost. 

Za sve to, Ministarstvo nudi doista simboličnu naknadu. Tajništvo Predsjedanja će svojim časnicima za vezu isplatiti iznos za pokrivanje polugodišnjih troškova prijevoza, a prehrana će im biti osigurana u konferencijskim i drugim prostorima.

Drugim riječima, studenti završnih godina koji nemaju važnijih obaveza na fakultetu, poput polaganja ispita, odlaska na predavanja ili pisanja diplomskog rada, mogu raditi kao časnici za vezu za nula kuna. Ali kako kažu u natječaju, imat će priliku upoznati važne ljude Europske unije i dobiti potvrdu u sudjelovanju koja će im možda jednog dana značiti u budućoj karijeri. 

'Naučit ćete neke od diplomatskih vještina'

Kako kažu iz Ministarstva, studenti će sudjelovati u najvećem međunarodnom izazovu za Hrvatsku koji se po prvi puta kod nas događa. Sljedeća ista prigoda bit će tek iza 2034. godine. Osim toga, studenti će imati priliku upoznati velik broj ljudi iz cijele Europe i možda stvoriti kontakte koji vam mogu biti korisni u budućnosti, navodi se u natječaju.

Tajništvo Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije izdat će pismenu potvrdu / priznanje da ste sudjelovali u aktivnostima Predsjedanja što može biti dobra referenca u profesionalnom životu. Dodatno, bit ćete na 'mjestu događanja', bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe i naučiti osnove protokola i nekih diplomatskih vještina.

Najčitaniji članci