Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Traže uhićenje: Cristina Kirchner optužena za izdaju

Savezni sudac Carlos Bonadio je optužio Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe

Former Argentine President Fernandez de Kirchner speaks during a rally outside the Federal Justice building where she attended court in Buenos Aires
Foto: MARCOS BRINDICCI

Argentinski sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za bivšu predsjednicu Cristinu Kirchner optuživši je za izdaju jer je u korist Irana onemogućavala istragu o napadu na jedno židovsko društvo u kojem je 1994. ubijeno 85 ljudi.

Bivša predsjednica lijevog centra (2007-2015) je senatorica te uživa parlamentarni imunitet koji ju za sada štiti od zatvora.

Savezni sudac Carlos Bonadio je optužio Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe.

Sudac drži da je pogodba koju je zaključila 2012. s Iranom omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu argentinskom pravosuđu.

Sporazum je predviđao da se iranske visoke dužnosnike, osumnjičene da su organizirali napad na društvo Amia u Buenos Airesu, ispitaju argentinski suci u Teheranu, jer to ne mogu učiniti u Buenos Airesu. Argentina je uzalud tražila njihovo izručenje.

Argentinski parlament je potvrdio pogodbu, ali Iran na kraju nije poštivao njegove odredbe.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message