Obavijesti

News

Komentari 980

Slavlje u HDZ-u: Osvojili su jedan mandat više od SDP-a

Slavlje u HDZ-u: Osvojili su jedan mandat više od SDP-a
7

Najviše birača izašlo je u Karlovačkoj županiji - 17,46 posto, a najmanje, samo 11,87 posto, u Međimurskoj županiji. U gradu Zagrebu je do 16 sati izašlo 16,37 %. Izbori prolaze bez incidenta

VIDEO

Glasači danas biraju 12 hrvatskih predstavnika za Europski parlament. Na izborima u kojima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica sudjeluje ukupno 40 političkih stranaka, odnosno 336 kandidata. U 19 sati zatvorena su sva birališta u Hrvatskoj. 

Do 16 sati na izbore izašlo tek 14,63 posto birača

Do 16 sati na izbore za EU parlament izašlo je 14,63 posto birača, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. To je 445.539 birača od ukupno 3.738.709 građana s pravom glasa. 

Najlošiji odaziv je u Međimurskoj županiji, samo 11,87 posto, Osječko-baranjskoj - 12,77 posto, te Zadarskoj županiji - 12,30 posto. Najviše birača izašlo je u Karlovačkoj županiji - 17,46 posto, Virovitičko-podravskoj 16,99 i Požeško-slavonskoj 16,69 posto.

U gradu Zagrebu je do 16 sati izašlo 16,37 posto.

Odaziv 6 posto do 11 sati

Državno izborno povjerenstvo je u podne objavilo kako je do 11 sati na izbore za EU parlament izašlo 178.757 glasača što je oko 6 posto, točnije 5,98. To su podaci sa 5.500 biračkih mjesta od njih 6000. 

Najveći odaziv birača bilježi se u Karlovačkoj županiji oko 7,63 posto, a najmanji u Zadarskoj 4,59 i Bjelovarsko-bilogorskoj 4,69.

U Zagrebu je do 11 sati izašlo 7,6 posto birača.

Kršili izbornu šutnju

Iz Državnog izbornog povjerenstva su potvrdili kako je bilo kršenja predizborne šutnje. Izvijestili su da je SDP članovima slao SMS poruke, u kojima ih je pozivao na glasanje za njihovu listu, HSP dr. Ante Starčević je na svojim internetskim stranicama agitirao za Ružu Tomašić, a kandidat Ivan Pernar je na svojem Facebook profilu objavio fotografiju glasačkog listića, javlja Večernji list

Manji incident u Petrinji

DIP je s terena dobio i dojavu o incidentu u Petrinji gdje je intervenirala policija. Muškarac je vrijeđao članicu biračkog odbora. Protiv njega su podigli prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira

Prvi puta preferencijalno glasovanje

Da bi glas vrijedio, birač treba zaokružiti jednu od lista i jednog kandidata s liste. Kombinacije ne prolaze. No, isto tako može se glasati samo za listu ili samo za kandidata. Ako se zaokruži više kandidata s pojedine liste, glasovi idu listi, ne i samim kandidatima. Iako na prvi pogled izgleda komplicirano, ako vam stvari nisu jasne, upute o glasovanju dijelit će se i na biračkim mjestima.

Prvi put imamo preferencijalno glasovanje, odnosno ne samo glasovanje za liste, nego i za kandidate. Stoga će trebati posebno zbrojiti glasove za svakog kandidata. Izabrani će nas u Bruxellesu predstavljati tek godinu dana, do sljedećih izbora za EU parlament. Dvanaestorica odabranih imat će plaću od 8000 eura i brojne beneficije, koje su im zagarantirane kao parlamentarcima.

Pravo na zastupnike ostvarit će liste koje osvoje najmanje pet posto glasova birača koji su izašli na izbore za Europski parlament.

Svi koji se nađu izvan mjesta prebivališta mogu glasati u drugom gradu ako su se prethodno registrirali u uredima državne uprave.

Izbore neće nadgledati ni GONG

Ovo su prvi izbori  na kojima neće biti ni stranih ni domaćih promatrača. OESS je u siječnju 2012. godine završio svoju misiju, a izbore neće nadzirati ni GONG.

- Zbog ograničenih sredstava fokusirali smo se na promatranje lokalnih izbora koje smatramo rizičnijima. No ako građani sutra uoče bilo kakve nepravilnosti, svakako neka nam se obrate. Prisutni smo i na Twitteru i na Facebooku, mogu nam pisati na gong@gong.hr ili nas nazvati na (01)4825 444 - rekao je Dragan Zelić iz GONG-a za Večernji list

Može i s vozačkom

Iako postoje plakati s uputama, građanima se sugerira da se obrate članovima biračkog odbora ako im neće nešto biti jasno. Iz Državnog izbornog povjerenstva dali su naputak da se ne gnjave birači pa ako zaborave osobnu iskaznicu, identitet mogu dokazati i vozačkom dozvolom. 

Ponovno otvorena birališta u BiH

Biračka mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske na području BiH ponovno su otvorena u nedjelju. Kao i u subotu, može se glasovati na dva biračka mjesta u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, tri biračka mjesta u Generalnom konzulatu u Mostaru, a po jedno u generalnom konzulatu u Banja Luci te u konzulatu u Tuzli. U subotu je izašlo oko 600 birača, a praksa je do sada pokazala da je bolji odaziv u nedjelju nego u subotu. Birališta su otvorena do 19 sati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 980
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"