Obavijesti

News

Komentari 116

'Treba ažurirati baze podataka o nekretninama i vlasnicima'

'Treba ažurirati baze podataka o nekretninama i vlasnicima'
1

Cilj prikupljanja tih podatka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave budući pojedine općine, odnosno gradovi nemaju ažurirane baze tih podataka

VIDEO

Porezna uprava priopćila je u četvrtak kako, bez obzira na najavu odgode primjene poreza na nekretnine, jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje prikupljati podatke o nekretninama te ažurirati baze podataka radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

"Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristiti jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti", ističu iz Porezne uprave u priopćenju u vezi prikupljanja podataka o nekretninama. 

Cilj prikupljanja tih podatka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave budući pojedine općine, odnosno gradovi nemaju ažurirane baze tih podataka, dok određeni broj jedinica lokalne samouprave uopće niti nema baze podataka. Na taj problem kontinuirano posljednjih par godina upozorava Državni ured za reviziju koji u svojim izvješćima, odnosno nalazima i preporukama upozorava na propuste koji se odnose na organizaciju i kontrolu naplate prihoda, vođenje računovodstvenih evidencija potraživanja, zakonsku regulativu i baze podataka, te informiranje stanovništva o značaju javnih prihoda, njihovoj namjeni i korištenju, navode iz Porezne uprave.

"Ažuriranje baza podataka je posao koje jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor. Ažuriranje baza podataka je samo jedna od mjera koje bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi s ciljem potpune i pravodobne naplata prihoda i primitaka iz nadležnosti općina i gradova. To će u konačnici pridonijeti poboljšanju uvjeta života i zadovoljavanju javnih potreba svih stanovnika koji žive na njihovom području", zaključuje se u priopćenju Porezne uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer Andrej Plenković u utorak je najavio odgodu uvođenja poreza na nekretnine, čija je primjena trebala započeti s početkom 2018. godine, ocjenjujući da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima tog poreza. "U ovom trenutku prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, vidimo da li je najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme", kazao je prije dva dana premijer gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Nakon te najave Općina Tisno je najavila da će pokrenuti postupak protiv Ministarstva financija i tražiti refundaciju do sada utrošenih sredstava za ustrojavanje sustava i evidencija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a