Obavijesti

News

Komentari 0

'Treba ojačati proračun': Online sastanak poljoprivrednika EU

'Treba ojačati proračun': Online sastanak poljoprivrednika EU
1

Mjere najavljene kao daljnji odgovor na krizu uzrokovanu korona virusom uključuju pomoć za privatno skladištenje, prilagodljivost programa potpore tržištu te iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja

VIDEO

Krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca održalo je on line sastanak s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim s kojeg je poručeno kako treba osigurati samodostatnost poljoprivrede te ojačati proračun, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Na sastanku koji je održan u srijedu, predsjednik HPK Mladen Jakopović je prezentirao stanje u Hrvatskoj te mjere koje je donijela Vlade.

Program subvencije kredita za mlade obitelj i dalje funkcionira
Program subvencije kredita za mlade obitelj i dalje funkcionira

Povjerenik za poljoprivredu Wojciechowski je naglasio kako se posljedice krize zbog korona virusa sve više osjećaju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru zbog čega je Europska komisija (EK) odlučila poduzeti brze mjere, uz one već poduzete.

Objavljen je, kako je kazao, novi paket mjera za podršku najugroženijim poljoprivredno-prehrambenim sektorima.

- Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo ovisiti o uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je osigurati da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka - kazao je Wojciechowski.

Naveo je i kako svake godine EU ima oko 400 milijuna eura rezervi za poljoprivredu koje se ne koriste, a potrebno je osnovati i poseban fond.

- Poljoprivreda mora biti u centru Marshallovog plana jer bi poljoprivreda mogla smanjiti nezaposlenost  - kazao je napominjući kako je potrebno dodatno promovirati i agroturizam jer će nakon krize građani htjeti više boraviti u ruralnim objektima u prirodi.

Mjere najavljene kao daljnji odgovor na krizu uzrokovanu korona virusom uključuju pomoć za privatno skladištenje, prilagodljivost programa potpore tržištu te iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u EU, navodi se u priopćenju.

HGK traži očitovanje Stožera: 'Trebamo sjesti i dogovoriti se'
HGK traži očitovanje Stožera: 'Trebamo sjesti i dogovoriti se'

Komisija tako predlaže dodjelu pomoći za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Taj će program omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Ta će mjera, kako se navodi, dovesti do smanjenja dostupne ponude na tržištu i dugoročno uravnotežiti tržište.

Vezano uz prilagodljivost programa potpore tržištu, Komisija će uvesti fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu vina, voća i povrća, maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (mlijeko, voće i povrće).

To će omogućiti preusmjeravanje prioriteta financiranja na mjere upravljanja krizama za sve sektore.

Mjera odstupanja od pravila tržišnog natjecanja će biti primjenjiva na sektor mlijeka, cvijeća i krumpira. Tim će se sektorima omogućiti da zajednički poduzimaju mjere za stabilizaciju tržišta. Primjerice sektoru mlijeka bit će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krumpira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta. 

Komisijin cilj je da mjere budu usvojene do kraja travnja, a prethodno će se države članice morati konzultirati i glasati o tim mjerama koje su podložne promjenama, kazao je Jakopović napominjući kako će detalji biti poznati u trenutku konačnog usvajanja.

OPG-ovi su budućnost: 'Uspjet ćemo ako nas država ne uguši'
OPG-ovi su budućnost: 'Uspjet ćemo ako nas država ne uguši'

HPK, kako je rekao, podržava stav predsjednik Cope Joachima Rukwied-a da je potrebno koristiti krizne rezerve kako bi se dobilo više novca.

HPK pozdravlja i mjere poput privatnog skladištenja, a važnim drže i ranije odluke vezane za prijelazno razdoblje bez promjena u proračunu i u mjerama u odnosu na prošlo programsko razdoblje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...