Obavijesti

News

Komentari 22

"Trebalo bi uvesti i osobnu odgovornost za loše zakone"

"Trebalo bi uvesti i osobnu odgovornost za loše zakone"
1

Protiv Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ruke su digli zastupnici HDZ-a, iako nitko od njih nije obrazložio što im točno smeta u novom zakonu

VIDEO

Novi prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji većinom je glasova danas podržao saborski Odbor za zakonodavstvo. Protiv njega ruke su digli zastupnici HDZ-a, no nitko od njih nije obrazložio što im točno smeta u novom zakonu. Tako se novim zakonom točno definira tko mogu biti korisnici postupaka medicinski pomognute oplodnje, a to su bračni ili izvanbračni par te punoljetne poslovno sposobne žene koje ne žive u braku ili izvanbračnoj zajednici i koje su sposobne skrbiti za dijete.

Pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović objasnila je kako se može oploditi najviše 12 jajnih stanica, dok se unijeti mogu dvije oplođene jajne stanice te u posebnim okolnostima maksimalno tri oplođene stanice.

– Novost je da će Ministarstvo zdravlja voditi registar u kojem će biti svi podaci o osobama kod kojih se provodi postupak medicinski pomognute oplodnje. Uvodi se i zamrzavanje zametaka pa se od 12 jajnih stanica, koliko se najviše može oploditi, i dvije oplođene koje se unose, 10 jajnih stanica može zamrznuti. Prvih 5 godina zameci se čuvaju na teret državnog proračuna, a idućih pet korisnici mogu sami plaćati čuvanje – rekla je Đukanović te dodala da će u sljedećih deset godina medicinska znanost sigurno dodatno napredovati, zbog čega će se sigurno zakon morati i mijenjati.

Predsjednica Odbor za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je da je šteta što je trebalo 10 godina da dobijemo ovakav zakon.

– Brojnim građanima, koji su išli na postupke u inozemstvo, napravljena je velika financijska šteta, a o boli i patnji koju su proživljavali da i ne govorimo. Možda će uskoro doći vrijeme kada neće osobno odgovarati samo fizičke osobe nego i sudionici vlasti koji se za štetu koju su svojim postupcima nanijeli ljudima više neće moći skrivati iza Vlade i parlamenta – poručila je Antičević Marinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.