Obavijesti

News

Komentari 48

Trebalo je 10 godina da posvoji djecu: 'Sada smo svi sretni...'

Trebalo je 10 godina da posvoji djecu: 'Sada smo svi sretni...'
2

Prije deset godina otišli su prvi put u Centar za socijalnu skrb i rekli da žele posvojiti dijete. Godine su prolazile, čekali su, na kraju skoro i odustali, a onda su se pojavila dva mališana, dva brata

VIDEO

Mama, vidi, mamaaa, vikao je od sreće dječačić skačući po krevetu u dnevnoj sobi. Mama Antonija prišla mu je, uhvatila ga za ruke i s njim počela skakati po sobi.

- Pa to je jako zabavno, srećo moja mala - rekla je nasmiješenom dječaku.

Uskoro im se pridružio i dvije godine mlađi brat. Dva dječaka bila su najveća životna želja Antonije Garai Jakovljević (36) i njenog supruga Luke Jakovljevića (43), koji žive u malome mjestu u Slavoniji. Prije deset godina otišli su prvi put u Centar za socijalnu skrb i rekli da žele posvojiti dijete. Godine su prolazile, čekali su, na kraju skoro i odustali, a onda su se pojavila dva mališana, dva brata.

Želi posvojiti od fakulteta

Od ožujka, kad su konačno, nakon svih ostvarenih preduvjeta za posvojenje, svoju dječicu doveli doma u Slavoniju, postali su prava obitelj. O posvojenju Antonija je počela razmišljati još tijekom studija sestrinstva, tijekom kojeg je praksu odrađivala na odjelu pedijatrije u bolnici.

Muke posvojitelja: 'Bez naših curica život nije imao smisla'
Muke posvojitelja: 'Bez naših curica život nije imao smisla'

- Tad sam otkrila da želim posvojiti. Rekla sam suprugu i on se složio - kaže.

Prva tri puta nisu uspjeli

Prije sedam godina ušli su u program posvojitelja. S obzirom na to da su zadovoljavali sve uvjete, smatrali su da neće imati većih problema.

- Dobili smo popis centara za socijalnu skrb koji se bave posvojenjima i rečeno nam je da te centre zovemo što češće. Zvala sam sve centre u Hrvatskoj, periodično - kaže Antonija. Godine su prolazile, ali pozivi nisu imali učinka. No Antonija i Luka nisu odustajali. Često su zamišljali da posvajaju novorođenče, ali u centru su im rekli da je to u Hrvatskoj gotovo nemoguće. Naveli su da žele dijete do četiri godine. Sve do lani, nisu dobili vijest o djetetu koje je spremno na posvojenje. Tad su ih pozvali na razgovor, no s njima su u čekaonici bili još neki posvojitelji. Antoniji je odmah bilo jasno da ta bebica neće biti njihova. Tako je i bilo. Slična situacija ponovila se još dva puta.

- Nakon 10 godina čekanja izgubila sam nadu. Bila sam revoltirana kad sam čula da su neki dobili prvi poziv već nakon nekoliko mjeseci - kaže Antonija i dodaje:

"Stalno morate dokazivati da ste normalni da bi posvojili"
"Stalno morate dokazivati da ste normalni da bi posvojili"

Na kraju su ih dobili dvojicu

- Prije godinu i pol čuli smo da u jednom centru postoji maleni dječak. Odmah smo otišli tamo. S dječakom je bio i njegov mlađi brat, ali za njega tad još nije bila donesena odluka suda da je za posvojenje. Mi smo odmah rekli da bismo posvojili obojicu ako za to budu ostvareni uvjeti. Čekali smo gotovo godinu dana da se stvore svi uvjeti i ove godine u ožujku smo ih dobili obojicu.

Uz smijeh dodajekako bi ih uzeli i da ih je bilo troje. Dječaci su prethodno bili smješteni u udomiteljsku obitelj. Jakovljevići su ih tamo i upoznali.

'Stariji znaju da su posvojeni'

Desetak dana svakodnevno su se družili s malom braćom. Rastanak od udomiteljske obitelji svima je teško pao, pa dječaci i danas znaju pitati za “druge roditelje”, kako zovu udomitelje.

- Prvih mjesec dana je bilo čupavo. I nama i njima, dok se nismo svi upoznali. Morali smo se prilagoditi njima i njihovim potrebama, a oni su se morali prilagoditi na novu sredinu. Ali bili su jako razumni - zaključila je Antonija i naglasila da u sustavu posvojenja ima jako puno propusta.

Naime, sadašnji Obiteljski zakon donesen je 2015., a već 2016. osnovana je radna skupina za novi zakon. Te godine pala je Vlada, novi zakon još nije donesen, a kad će biti, ne zna se.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa