Obavijesti

News

Komentari 0

"Trebamo ukinuti ekonomske sankcije Afganistanu"

"Trebamo ukinuti ekonomske sankcije Afganistanu"

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle

VIDEO

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u srijedu je poručio da što prije treba ukinuti razne jednostrane sankcije ili ograničenja Afganistanu .

Ekonomske sankcije za Afganistan se trebaju okončati, reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi navodeći poruku Wanga s virtualnog skupa ministra vanjskih poslova skupine G20.

Afganistanske monetarne pričuve u inozemstvu su nacionalna imovina koja pripada narodu te zemlje i treba ih koristiti afganistanski narod, i ne trebaju se koristiti kao sredstvo u vršenju pritiska na Afganistan, rekao je čelnik kineske diplomacije.

Afganistan je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

Talibani žele govoriti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda
Talibani žele govoriti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

Kineski predsjednik Xi Jinping prošlog je tjedna zatražio od "relevantnih aktera" u Afganistanu da iskorijene terorizam pri čemu je obećao dodatnu pomoć ratom razorenoj zemlji.

Afganistan bi trebalo usmjeravati da bude otvoreniji te inkluzivniji te da provodi umjerene unutarnje i vanjske politike, kazao je Xi na sastanku lidera Šangajske organizacije za suradnju, objavila je Xinhua.

Ruski i američki vojni čelnici šest sati razgovarali u Finskoj

Najviši vojni dužnosnici Sjedinjenih Država i Rusije održali su u srijedu u Helsinkiju razgovore koji su trajali šest sati, a to je bio njihov prvi izravni susret od 2019. u trenutku kada se obje države prilagođavaju povlačenju SAD-a iz Afganistana i dolasku talibana na vlast.

General Mark Milley, načelnik združenog stožera vojske SAD-a, i Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske, obično ne otkrivaju pojedinosti svojih razgovora te su izjave obje strane bile izrazito šture.

Talibani: 'U Afganistanu nema ni Islamske Države, ni Al Kaide'
Talibani: 'U Afganistanu nema ni Islamske Države,  ni Al Kaide'

U priopćenju vojske SAD-a, u kojoj je navedena dužina ali ne i preciznije točke razgovora, kaže se da su se razgovori vodili o "smanjenju rizika" i operativnoj koordinaciji kako bi se otklonila opasnost od incidenata između strana.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su razgovori bili posvećeni smanjenju rizika. 

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima. Još se ne znaju idući koraci Washingtona i Moskve u Afganistanu.

Vojske SAD-a je pod pritiskom Kongresa da osnaži protuterorističku strategiju kako bi odgovorila na opasnosti iz Afganistana nakon američkog povlačenja i dolaska talibana na vlast u kolovozu.

Talibani su imenovali ostatak vlade, nova lista bez jedne žene
Talibani su imenovali ostatak vlade, nova lista bez jedne žene

Administracija predsjednika Joea Bidena je rekla da će oslanjati na operacije s udaljenosti, primjerice iz vojnih baza u drugim zemljama regije, za napade na skupine poput al Kaide i Islamske države u Afganistanu.

No bez vojske na terenu, nije jasno kolika je sposobnost SAD-a da detektira i zaustavi planove terorista. Nakon 20 godina rata američki vojni dužnosnici nemaju jasnu sliku o talibanima i upozoravaju na njihove veze s al Kaidom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba surađivati s talibanskom vladom te da bi svjetske sile trebale odmrznuti sredstva koje Afganistan ima u drugim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava