News

Komentari 4

Trudeau: 'Putinova politika prijetnja je Europi i svijetu'

Trudeau: 'Putinova politika prijetnja je Europi i svijetu'

Ne smijemo iznevjeriti Ukrajinu. Oni računaju na nas. Iskoristimo sve instrumente kojima raspolažemo, rekao je kanadski premijer

Kanadski premijer Justin Trudeau u srijedu je u Europskom parlamentu poručio da EU i NATO ne smiju iznevjeriti Ukrajinu i ocijenio da Putinov režim predstavlja prijetnju Europi i svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Ne smijemo iznevjeriti Ukrajinu. Oni računaju na nas. Iskoristimo sve instrumente kojima raspolažemo", poručio je kanadski premijer u obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu u Bruxellesu i ustvrdio da je "Putinov napad na Ukrajinu napad na temeljne vrijednosti svih demokracija".

Kanada, Europska unija i ostali saveznici "suočeni su s ključnim trenutkom i ne smijemo doživjeti poraz“, rekao je Trudeau.

Putinovo "nepoštivanje zakona i ljudskih života prijetnja je i za Europu i svijet" te "treba nastaviti slati vojnu pomoć Ukrajincima koji se bore na samo za svoju zemlju nego brane i naša zajednička demokratska načela", poručio je.

Treba nastaviti sa "sankcijama bez presedana prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovim pomagačima u Rusiji i Bjelorusiji" kako bi pokazali da je "odluka o invaziji na suverenu i neovisnu državu velika strateška greška koja ima pogubnu cijenu", rekao je kanadski premijer.

Trudeau je ustvrdio da je napad Rusije na Ukrajine 24. veljače, protivno očekivanjima Moskve, osnažio jedinstvo zemalja EU-a i NATO-a.

„Putin je pomislio da je demokracija slaba, vidio je naše rasprave i razilaženja kao slabost", no nije shvatio da demokratska društva takve rasprave čine snažnijima, ocijenio je Trudeau.

"Putin je pomislio da smo podijeljeni i da može oslabiti EU i NATO, no prevario se i sada mu se to osvećuje. NATO i EU su sada odlučniji i jedinstveniji nego ikad", rekao je.

"Europljani i naši saveznici na istoku mogu računati na Kanadu", poručio je i dodao da je ono što je važno za sigurnost važno i za sigurnost Kanade.

U govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta podsjetio je da su kanadski vojnici u okviru NATO snaga razmješteni u Litvi te da je Kanada najavila udvostručiti njihov broj.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje<<

Kanadski premijer je istaknuo i važnost suradnje između Kanade i EU-a u borbi protiv klimatskih promjena rekavši da je potrebno „požuriti tranziciju prema zelenim tehnologijama i energijama“.

Najčitaniji članci