Obavijesti

News

Komentari 61

Trump: Dovedite svoje tvornice u SAD pa nećete imati namete

Trump: Dovedite svoje tvornice u SAD pa nećete imati namete
1

Američki predsjednik Donald Trump je odredio u četvrtak carine na uvoz čelika i aluminija u SAD, koje će biti uvedene za 15 dana, ignorirajući opetovana upozorenja na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata

VIDEO

Trump je u Bijeloj kući potpisao objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost..

Te carine stupit će na snagu za 15 dana.

Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, bit će za sada izuzeta, kao i Meksiko. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa Sjedinjenim Državama će ovisiti o ishodu pregovora koji su u tijeku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Jedan dužnosnik američke vlade je rekao da će sve zemlje moći pregovarati sa Sjedinjenim Državama o mogućem izuzeću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Carine na uvoz čelika i aluminija "nisu stvar izbora, one su nužne za našu nacionalnu sigurnost", rekao je Trump na konferenciji za novinare. 

Uvođenje novih carina je odgovor na "rastuću krizu", kazao je.

Američka industrija čelika "je opustošena agresivnim inozemnim trgovinskim praksama", rekao je dodavši kako se radi o "stvarnom napadu na našu zemlju".

Trump je kazao da ako strane tvrtke dovedu svoje proizvodne tvornice u Sjedinjene Države neće biti nameta.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je odgovorio izravno Donaldu Trumpu poručivši mu da su trgovinski ratovi "vrlo loši" i da ih je "lako izgubiti", nakon što je američki predsjednik zaprijetio da će uvesti pristojbe na čelik i aluminij. 

Tuskova je izjava u suprotnosti s Trumpovom ranijom izjavom po kojoj su "takvi ratovi dobri" te da ih je "lako dobiti".

"Istina je, zapravo suprotna", rekao je Tusk na koferenciji za novinare u Luxembourgu. 

"Zbog toga sam duboko uvjeren kako je vrijeme da odgovorni politički čelnici s obiju strana Atlantika djeluju na odgovoran način", rekao je Tusk. 

Nakon što je Europska komisija iz Bruxellesa predstavila strategiju protiv Trumpovih prijetnja, Donald Tusk je najavio "izvanrednu raspravu" o tom pitanju na predstojećem sastanku na vrhu koji će se 22. i 23. ožujka održati u Bruxellesu. 

"Objektivno postoji opasnost od ozbiljnoga trgovačkog sukoba između SAD-a i ostatka svijeta, što znači i članica EU-a", upozorio je Tusk. "No moramo imati jasan cilj u ovome slučaju: održati svjetsku trgovinu na životu i, ako je potrebno zaštititi Europljane od trgovinskih turbulencija", istaknuo je. 

Europska povjerenica za trgovinu Cecila Malmstroem je kazala da "u trgovinskom ratu nema pobjednika". 

Trump je prošli četvrtak najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali. Američki predsjednik je spomenuo carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag