Obavijesti

News

Komentari 70

Trump o mogućem napadu na Sjevernu Koreju: 'Vidjet ćemo'

Trump o mogućem napadu na Sjevernu Koreju: 'Vidjet ćemo'
1

Sjeverna Koreja provela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus. Tvrde da su uspješno testirali hidrogensku bombu. Uslijedile su reakcije

VIDEO

Kako javlja AP Trump je nakon posjeta crkvi u Washingtonu na novinarsko pitanje o mogućem napadu SAD-a na Sjevernu Koreju kratko poručio: "Vidjet ćemo..."

Sjeverna Koreja provela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus, a njezin vođa Kim Jong Un, jedan od najmlađih šefova država na svijetu, uživa apsolutnu moć i raspolaže s razornim naoružanjem, uključujući i upravo testiranu hidrogensku bombu, javljaju svjetske agencije i ističu da je detoniranje H-bombe označilo dramatičnu eskalaciju napetosti između izolirane komunističke zemlje i SAD-a te njegovih saveznika.

Trump je prvi puta reagirao pet sati nakon napada. Na Twitteru je napisao da su akcije koje poduzima Sjeverna Koreja i dalje jako opasne za SAD te da je to jedna "nevaljala nacija".  

Kako prenosi AFP, američki ministar obrane oglasio se o testiranju hidrogenske bombe koje je danas provela Sjeverna Koreja.

- SAD  će pokrenuti golemi vojni odgovor na svaku prijetnju SAD-u i njegovim teritorijima uključujući Guam i američke saveznike - rekao je. 

Putin poziva međunarodnu zajednicu da ne popusti emocijama

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je pozvao međunarodnu zajednicu da ne podlegne emocijama nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela svoj šesti nuklearni pokus. U telefonskom razgovoru s japanskim premijerom Shinzo Abeom, Putin je upozorio da ne treba popustiti emocijama i da treba djelovati mirno i staloženo i naglasio da bi se problemi Korejskog poluotoka trebali rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, prema priopćenju Kremlja. Taj pokus Pjongjanga potkapa svjetski režim nuklearnog neširenja, krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava i predstavlja realnu prijetnju za mir i regionalnu stabilnost, naglasio je Putin, prenosi se u priopćenju. Ruski predsjednik je također u nedjelju s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o stanju u Koreji.

Dvojica čelnika su rekla da ih duboko zabrinjava stanje na Korejskom poluotoku i naglasila "potrebu da se ne dopusti da stanje preraste u kaos", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. Dvojica političara su pozvala sve uključene strane na suzdržanost i traženje rješenja jedino političkim i diplomatskim putevima i naglasila da je neprihvatljiva nuklearizacija poluotoka, rekao je Peskov. Sjeverna Koreja je objavila fotografije njihovog čelnika Kim Jong-Una dok pregledava H-bombu koju se može postaviti na novu sjevernokorejsku međukontinentalnu balističku raketu. Teoretski ona može doseći teritorij Sjedinjenih Država. Američki predsjednik Donald Trump je upozorio na "vrlo neprijateljske i opasne akcije za Sjedinjene Države".

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak o Sjevernoj Koreji 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se hitno sastati u ponedjeljak kako bi razgovaralo o odgovoru na novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje proveden u nedjelju.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja su tražili održavanje sastanka u 10 sati po lokalnom vremenu, objavilo je američko veleposlanstvo pri UN-u.

Sjeverna Koreja je izvela šesti i najjači nuklearni pokus u nedjelju, prekršivši UN-ove rezolucije, detoniranjem, kako tvrdi, hidrogenske bombe koja se može montirati na raketu dugog dometa.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog svojih balističkih raketnih i nuklearnih programa. Kina i Rusija drže da su jedino  rakete dugog dometa ili nuklearno oružje okidači za daljnje moguće sankcije UN-a.
Vijeće je prošlog mjeseca jednoglasno odredilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ona u srpnju lansirala dvije rakete dugog dometa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.