Obavijesti

News

Komentari 24

Trump - populist koji vrijeđa i proturječi, ali to mu ne šteti

Trump - populist koji vrijeđa i proturječi, ali to mu ne šteti
4

Većinu svog života taj je Njujorčanin bio demokrat. Zatim neovisan. Pa jedno vrijeme figurirao kao predsjednički kandidat Reformske stranke. Sada nastupa kao republikanski populist

VIDEO

Donald Trump u kampanji je učinio stvari koje bi uništile bilo kojeg drugog kandidata. On vrijeđa, dodvorava se, proturječi sam sebi. Ali ništa od toga mu nije štetilo, naprotiv.

On želi da "Amerika opet bude velika". I bogata, također. Želi moćnu, veličanstvenu vojsku. Veličina privlači ljude, a bogatstvo znači uspjeh - tako razmišlja Donald Trump. 

Čovjek upečatljive frizure, koji je pobjedom na predizborima u Indiani praktički osigurao republikansku nominaciju, multimilijunsko bogatstvo stekao je nekretninama i 'reality' televizijom. 

Većinu svog života taj je Njujorčanin bio demokrat. Zatim neovisan. Pa jedno vrijeme figurirao kao predsjednički kandidat Reformske stranke. Sada nastupa kao republikanski populist.

Trump nikada nije poznat po svojoj skromnosti ili govorničkim finesama. Gizdavost mu je zaštitni znak i osigurava mu pažnju medija koji su njime fascinirani i prate ga u stopu. 

'Megalomanijak, Napoleon, Putin...'

Komentatori ga nazivaju megalomanijakom. Napoleonom. Američkim Putinom. Govore da je klaun i prostak. Ali kritike se od njega naprosto odbijaju i nijedan ga medij ne ignorira. Njegovi skupovi prate se kao izvanredne vijesti čime se ne može pohvaliti nijedan drugi republikanski ili demokratski kandidat. Trump je svakodnevno na nekoj od kablovskih televizija, a poslije još i tweeta o svojoj slavi. 

Za nekoga tko voli uvrijediti druge, Trump je začuđujuće tankoćutan. Kada ga je novinarka Foxa Megyn Kelly pristojno pitala o njegovim prijašnjim izjavama o ženama, Trump ju je izvrijeđao i odlučio da više neće dolaziti na Fox.

On želi izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom kako bi zaustavio useljevanje, ali njegova taština ne poznaje ograde.

"Svi me vole", rekao je više nego jednom. Za sebe tvrdi da je "stvarno pametan". I usput dodaje da je "i zgodan".

U kampanji od grada do grada putuje vlastitim zrakoplovom i sve druge troškove podmiruje sam.

"Sam se financira, nitko ga ne može kupiti", rekla je biračica iz Indiane Debbie Parson. "Ne mora se prodati korporacijama".

Rođen je 14. lipnja 1946., kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump.

Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na sveučilištu Fordham, a poslije u sklopu Sveučilišta u Pennsylvaniji završio prestižni poslovni fakultet Wharton.

Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon fakulteta. Već 1974. preuzeo je obiteljski posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luskuznu stanogradnju.

Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencijama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u 'reality showu' Pripravnik i njegovom nastavku sa slavnim osobama.

Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi. Razmetljivi Trump tvrdi da vrijedi barem deset milijardi.

Sva mu djeca pomažu u kampanji

Triput se ženio glamuroznim ženama, a razvodima dvaput završio na naslovnicama. Godine 1977. vjenčao se s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom ima troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica. Svo troje mu sada pomaže u kampanji.

Od 1993. do 1999. bio je u braku s glumicom Martom Maples. Imaju jedno dijete. Sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs vjenčao se 2005. i također imaju jedno dijete.

Na vjenčanju s Melanijom među uzvanicama je bila i Hillary Clinton. Ali baš kao što je promijenio stajališta o pobačaju, zdravstvenom osiguranju i kontroli naoružanja, Trump je ne oklijevajući odustao od prijateljstva s bivšom američkom prvom damom i bivšom državnom tajnicom, s kojom će se najvjerojatnije ogledati na izborima u studenome. Sada je ne podnosi i naziva je "korumpiranom".

"Sada idemo na Hillary", rekao je svojim oduševljenim pristašama poslije objave rezultata u Indiani. "Ona ne bi bila odlična predsjednica. Ona ne bi bila čak ni dobra predsjednica - bila bi jadna", zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.