Obavijesti

News

Komentari 23

Trump rekao da je spreman telefonom razgovarati s Kimom

Trump rekao da je spreman telefonom razgovarati s Kimom
1

Sjeverna Koreja je u petak pristala idućeg tjedna održati službene razgovore s Južnom Korejom, prve u u više od dvije godine, samo nekoliko sati nakon što su Washington i Seul odgodili zajedničku vježbu

VIDEO

Predsjednik SAD-a Donald Trump u subotu je rekao da je "apsolutno" spreman telefonom razgovarati sa čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom i da se nada pozitivnim rezultatima razgovora Sjeverne i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je u petak pristala idućeg tjedna održati službene razgovore s Južnom Korejom, prve u u više od dvije godine, samo nekoliko sati nakon što su Washington i Seul odgodili zajedničku vojnu vježbu.

Trump je u Camp Davidu odgovarajući na pitanja novira izrazio spremnost da razgovara s Kimom, ali ne bez preduvjeta.

"Apsolutno bih to učinio", rekao je Trump. "Uopće s time nemam problema".

Očekuje se da će razgovori Sjeverne i Južne Koreje biti posvećeni Zimskoj olimpijadi koja se idućeg mjeseca treba održati u Južnoj Koreji i odnosima dviju Koreja.

Trump je sugerirao da bi razgovori mogli voditi popuštanju napetosti i  pripisao si zasluge za taj diplomatski iskorak rekavši da je on rezultat njegovog postojanog pritiska.

"Gledajte, sada razgovaraju o Olimpijadi. To je početak, veliki početak. Da se nisam uključio sada ne bi razgovarali", rekao je.

Kim "zna da se ne šalim. Ja se ne šalim. Ni najmanje, niti jedan posto. On to shvaća", rekao je Trump.

"Ako nešto proizađe iz tih razgovora to će biti odlično za cijelo čovječanstvo, to će biti velika stvar za svijet", rekao je.

Trump traži 18 milijardi dolara za zid na granici

Predsjednik SAD-a Donald Trump je od Kongresa zatražio 18 milijardi dolara tijekom idućih deset godina za početne troškove i gradnju zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

Izgradnja zida jedno je od Trumpovih ključnih predizbornih obećanja, a njegovo financiranje iznio je na popisu zahtjeva upućenom Kongresu, izvijestili su američki mediji u subotu.

Trump tvrdi da SAD treba zid kako bi zaustavio krijumčarenje droge, ilegalnu imigraciju i ulazak terorista preko njegove duge granice s Meksikom.

Prijedlog za financiranje zida Trump veže s  pokušajima očuvanja programa pomoći za gotovo 800.000 mladih koji su u SAD ilegalno dovedeni kao djeca, poznatom kao DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca). Taj program štiti ilegalno useljenu djecu od deportacija i omogućava im školovanje ili dobivanje radne dozvole.

Oporbeni demokrati koji se protive zidu rekli su da su spremni pregovarati o njegovom financiranju ako će to dovesti do očuvanja programa DACA koji bi trebao biti ukinut u ožujku ukoliko ne dođe do dogovora.

"Zida će biti ili nećemo imati DACA-u", rekao je Trump u subotu u Camp Davidu nakon sastanka sa članovima njegove administracije. "Svi želimo DACA-u ali želimo i snažnu sigurnost za našu zemlju", rekao je.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će zid platiti Meksiko, što je ponovio i u subotu, no plan troškova upućen Kongresu ukazuje da će ga barem u početku plaćati porezni obveznici SAD-a.

S 18 milijardi dolara financirala bi se gradnja 500 kilometara dugog zida i ojačanje postojećih ograda i drugih objekata duž 650 kilometara granice. To znači da bi više od pola granice SAD-a i Meksika bilo osigurano zidom ili drugim strukturama.

Trump je također ponovio da želi okončati takozvanu "lančanu imigraciju" koja omogućuje ljudima s dugoročnim vizama da dovedu bliske rođake u SAD, te viznu lutriju, slučajni odabir aplikanata za vize.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.