News

Komentari 0

Trump tvrdi da su s Japanom dogovorili trgovinski sporazum

Trump tvrdi da su s Japanom dogovorili trgovinski sporazum

Trumpova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je SAD dogovorio trgovinski sporazum s Japanom koji može biti implementiran bez potvrde Kongresa, ali nije potvrdio da nove carine neće biti usmjerene protiv, za Japan vitalnog, izvoza auzomobila.

U pismu Kongresu, koje je objavila Bijela kuća, Trump je napisao da namjerava sklopiti sporazum o carinama i digitalnoj trgovini "u narednim tjednima" te je poručio zastupnicima u Kongresu da dogovor o recipročnom smanjenju carina, može biti proglašen predsjedničkom proklamacijom, prema odredbi trgovačkog prava.

- Također ću sklopiti izvršni sporazum s Japanom o digitalnoj trgovini - stoji u Trumpovom pismu.

Za usvajanje tog sporazuma također nije potrebna potvrda Kongresa, zbog odredbe o tzv. brzom procesu odobravanja.

Trumpova administracija prošle je godine obavijestila Kongres da će pregovarati s Japanom, koristeći metode kojima može zaobići Kongres.

Trump se nije osvrnuo na ključnu točku neslaganja s Japanom - automobile.

Naime, iz pisma nije jasno je li Trump pristao da neće uvesti carine na japanske automobile i automobilske dijelove.

Ministar financija Japana Taro Aso kazao je da sporazum ne sadržava odredbe o valutama, od čega je strahovao Tokio, jer želi izbjeći bilo kakve obveze koje smanjuju mogućnost interveniranja na tržištu stranih valuta, u slučaju poremećaja tečaja jena, ili smanjuje mogućnost pojačanja ogromnog monetarnog stimulusa.

Trump je rekao nakon summita G7 prošlog mjeseca da "u ovom trenutku" ne razmatra carine na automobile.

Najčitaniji članci