News

Komentari 6

Trumpa optužili za 'koruptivnu mrežu' za pritsak na Ukrajinu

Trumpa optužili za 'koruptivnu mrežu' za pritsak na Ukrajinu

Zastupnik optužbe, demokrat Adam Schiff u uvodnoj je riječi kazao da je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da, na osnovu neutemeljenih tvrdnji, istraži Joea Bidena i njegova sina

Glavni demokratski tužitelj optužio je u srijedu američkog predsjednika Donalda Trumpa na suđenju u Senatu da je uspostavio koruptivnu mrežu koja mu je trebala pomoći da pobjedi na izborima u studenome.

Zastupnik optužbe, demokrat Adam Schiff u uvodnoj je riječi kazao da je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da, na osnovu neutemeljenih tvrdnji, istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i njegova sina.

- Predsjednik Trump je tražio strano upletanje u naše demokratske izbore, zlorabio je ovlasti tražeći pomoć izvana kako bi poboljšao izborne šanse u zemlji - istaknuo je Schiff.

- Kako bi primijenio tu koruptivnu mrežu, predsjednik Trump je pritiskao ukrajinskog predsjednika da javno objavi istragu koja bi pomogla njegovu reizboru - dodao je.

To je glavna optužba zbog koje demokrati traže da se Trump proglasi krivim i smijeni s dužnosti.

Senat u kojem većinu imaju Trumpovi republikanci u srijedu je počeo saslušavati uvodne argumente na suđenju o opozivu Trumpa, čime će početi šest dana saslušanja o tome treba li predsjednik odstupiti s dužnosti. 

Suđenje će trajati šest dana tjedno, od ponedjeljka do subote, najmanje do kraja siječnja. 

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu drže demokrati, prošli je mjesec izglasao opoziv Trumpa zbog navodne zloupotrebe moći i opstrukciju Kongresa jer je izvršio pritisak na Ukrajinu da istraži bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena, njegovog potencijalnog političkog rivala na nadolazećim izborima za predsjednika. Republikanac odbacuje te optužbe. 

Proces u Senatu, treći pokušaj opoziva predsjednika u američkoj povijesti, nastavljen je u srijedu, dan nakon što su demokrati upozorili da je potrebno više svjedoka i zapisa jer Trumpova vlada nije predala zatraženu dokumentaciju i pozvala dužnosnike da ne sudjeluju u suđenju. 

Po usvojenim pravilima Trumpovi će odvjetnici moći ranije od senatora tražiti da odbace optužbe protiv predsjednika, što će zbog republikanske većine zasigurno proći u tom tijelu.

No još uvijek se ne zna kakav će biti utjecaj tog procesa na njegovu kandidaturu za novi mandat na čelu SAD-a u studenome. 

Najčitaniji članci