Obavijesti

News

Komentari 564

Trumpov plan za Hrvatsku: U Slunj razmješta 5500 vojnika?

Trumpov plan za Hrvatsku: U Slunj razmješta 5500 vojnika?
1

Novi broj političkog tjednika Express, koji je od petka na kioscima u Hrvatskoj, otkriva razrađen i detaljan megaplan koji se dogovara s moćnim Pentagonom

VIDEO

O stanju u Hrvatskoj vojsci čitajte u novom broju tjednika Express. Siromašna Lika i napušteni Kordun mogli bi mnogo profitirati ako Pentagon odobri plan o razmještaju 5500 američkih vojnika na poligon u Slunju i bazi na Udbini. Novi broj političkog tjednika Express, koji je od petka na kioscima u Hrvatskoj, otkriva razrađen i detaljan megaplan koji se dogovara s moćnim Pentagonom. Hrvatska, u novim okolnostima američke politike, pokušava pronaći prostor za veću suradnju s Amerikom.

To uključuje i izdašne novčane donacije za financiranje modernizacije pruge Rijeka - Karlovac, bolnice u Kninu, poligona u Slunju i aerodroma u Udbini. Do kraja 2020. godine trebala bi biti dovršena gradnja obučnih sadržaja, objekata za smještaj vojnih postrojbi koje sudjeluju u vježbama u Slunju, kao i preseljenje svih postrojbi iz vojarni u Bjelovaru i Gospiću na poligon. Vojna baza u Slunju opskrbljivala bi se električnom energijom iz termoelektrane na biomasu. Najvažniji dio projekta je obnova i gradnja posebnih obučnih sadržaja kakvi sad ne postoje. Među ostalima, sagradit će se posebna strelišta za vježbanje u situacijama poput napada na konvoj na cesti, snajperskih gađanja, sukoba oklopno-mehaniziranih postrojbi i slično. Obnovit će se automatizirana strelišta za pješačko, tenkovsko i protuoklopno gađanje, kao i strelište za gađanje zračnih ciljeva. Očekuje se uređenje prometnica te helidroma, a obnova će zahvatiti i poligon u Udbini, namijenjen obuci specijalnih postrojbi, te poligon u Cerovcu za obuku inženjerije. Samo u obnovu poligona u Slunju Hrvatska i SAD planiraju zajedno uložiti oko 400 milijuna kuna. Partneri su u tom projektu MORH, američko zapovjedništvo za Europu EUCOM i Nacionalna garda Minnesote (dugogodišnji hrvatski mentori u brojnim programima NATO-a). Poligon je u vrijeme bivše države gradila tadašnja JNA, a danas je dio infrastrukture na poligonu devastiran i zapušten. Ipak, zahvaljujući barem djelomičnoj obnovi koju je obavio OSRH, sad na njemu može boraviti i vježbati oko 1200 vojnika.

U novom broju Expressa pitali smo sve bivše hrvatske premijere kako su doživjeli svojih prvih 100 dana. Odgovorilo ih je troje: Valentić, Mateša i Kosor. Ostali su se ispričali.

Pokušali smo, ponukani slučajem plagijatora Pave Barišića, ministra obrazovanja, detaljno odgovoriti na pitanje zašto se toliko filozofa danas bavi politikom, a većina ih ima marksistički “background”.

U Expressu možete pronaći i posebni prilog o kulturi Artis, veliki intervju sa slavnim holivudskim producentom Brankom Lustigom, liderom zagrebačkog benda Pips, Chips &Videoclips - Dubravkom Ivanišem Ripperom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 564
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.