Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
564 komentara

Trumpov plan za Hrvatsku: U Slunj razmješta 5500 vojnika?

Novi broj političkog tjednika Express, koji je od petka na kioscima u Hrvatskoj, otkriva razrađen i detaljan megaplan koji se dogovara s moćnim Pentagonom

Foto: 24sata.hr
564 komentara

O stanju u Hrvatskoj vojsci čitajte u novom broju tjednika Express. Siromašna Lika i napušteni Kordun mogli bi mnogo profitirati ako Pentagon odobri plan o razmještaju 5500 američkih vojnika na poligon u Slunju i bazi na Udbini. Novi broj političkog tjednika Express, koji je od petka na kioscima u Hrvatskoj, otkriva razrađen i detaljan megaplan koji se dogovara s moćnim Pentagonom. Hrvatska, u novim okolnostima američke politike, pokušava pronaći prostor za veću suradnju s Amerikom.

To uključuje i izdašne novčane donacije za financiranje modernizacije pruge Rijeka - Karlovac, bolnice u Kninu, poligona u Slunju i aerodroma u Udbini. Do kraja 2020. godine trebala bi biti dovršena gradnja obučnih sadržaja, objekata za smještaj vojnih postrojbi koje sudjeluju u vježbama u Slunju, kao i preseljenje svih postrojbi iz vojarni u Bjelovaru i Gospiću na poligon. Vojna baza u Slunju opskrbljivala bi se električnom energijom iz termoelektrane na biomasu. Najvažniji dio projekta je obnova i gradnja posebnih obučnih sadržaja kakvi sad ne postoje. Među ostalima, sagradit će se posebna strelišta za vježbanje u situacijama poput napada na konvoj na cesti, snajperskih gađanja, sukoba oklopno-mehaniziranih postrojbi i slično. Obnovit će se automatizirana strelišta za pješačko, tenkovsko i protuoklopno gađanje, kao i strelište za gađanje zračnih ciljeva. Očekuje se uređenje prometnica te helidroma, a obnova će zahvatiti i poligon u Udbini, namijenjen obuci specijalnih postrojbi, te poligon u Cerovcu za obuku inženjerije. Samo u obnovu poligona u Slunju Hrvatska i SAD planiraju zajedno uložiti oko 400 milijuna kuna. Partneri su u tom projektu MORH, američko zapovjedništvo za Europu EUCOM i Nacionalna garda Minnesote (dugogodišnji hrvatski mentori u brojnim programima NATO-a). Poligon je u vrijeme bivše države gradila tadašnja JNA, a danas je dio infrastrukture na poligonu devastiran i zapušten. Ipak, zahvaljujući barem djelomičnoj obnovi koju je obavio OSRH, sad na njemu može boraviti i vježbati oko 1200 vojnika.

U novom broju Expressa pitali smo sve bivše hrvatske premijere kako su doživjeli svojih prvih 100 dana. Odgovorilo ih je troje: Valentić, Mateša i Kosor. Ostali su se ispričali.

Pokušali smo, ponukani slučajem plagijatora Pave Barišića, ministra obrazovanja, detaljno odgovoriti na pitanje zašto se toliko filozofa danas bavi politikom, a većina ih ima marksistički “background”.

U Expressu možete pronaći i posebni prilog o kulturi Artis, veliki intervju sa slavnim holivudskim producentom Brankom Lustigom, liderom zagrebačkog benda Pips, Chips &Videoclips - Dubravkom Ivanišem Ripperom...

Foto: 24sata.hr

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message