News

Komentari 4

Trumpovi odvjetnici: Proces protiv njega je perverzija

Trumpovi odvjetnici: Proces protiv njega je perverzija

U tijeku je proces za opoziv američkog predsjednika, a optužen je a pritisak na Ukrajinu kako bi je primorao da istraži njegova političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena

Odvjetnički tim Donalda Trumpa pozvao je u ponedjeljak američki Senat, pred kojim je pokrenut proces opoziva predsjednika Sjedinjenih Država, da ga "odmah" oslobodi. 

Taj je proces "opasna perverzija Ustava", napisali su Trumpovi odvjetnici u memorandumu od 110 stranica koji su u ponedjeljak predali gornjem domu Kongresa.

"Senat bi trebao odbaciti optužnicu i odmah osloboditi predsjednika", napisali su.

Zamoljeni da predstave strategiju kojom kane zatražiti brzo oslobađanje, izvori bliski Trumpovoj pravničkoj ekipi odbili su iznijeti pojedinosti.

"Pokušavamo pokazati da su točke optužnice jasno neutemeljene i da nema potrebe za nastavak postupka, one mogu od samog početka biti odbačene", rekao je jedan izvor.

Trumpov pravnički tim već je u subotu snažno odbacio optužbe Zastupničkog doma Kongresa za njegov opoziv i u dokumentu na šest stranica službeno se očitovao na dvije stavke opoziva - zloporabu ovlasti i opstrukciju Kongresa.

Predsjednik Trump optužen je za pritisak na Ukrajinu kako bi je primorao da istraži njegova političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, te za ometanje Kongresa koji je istraživao taj slučaj. 

Donald Trump je zanijekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele poništiti njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Suđenje u Senatu, gdje republikanci imaju većinu, najvjerojatnije neće završiti Trumpovim opozivom budući da takav scenarij ne podržava nijedan republikanski senator.

U Zastupničkom domu, gdje većinu imaju demokrati, predsjednik je službeno optužen u prosincu za zloporabu ovlasti i opstrukciju Kongresa. 

Trumpovi odvjetnici u svom dokumentu tvrde da je Trump u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlastima.

Donald Turmp tek je četvrti od 45 američkih predsjednika suočen s mogućnošću opoziva.

Najčitaniji članci