News

Komentari 132

Trut priznao: Propusnica za put na misu je greška stožera u Zagorju. To nije opravdan razlog

Trut priznao: Propusnica za put na misu je greška stožera u Zagorju. To nije opravdan razlog

Krapinsko-zagorski stožer uopće i nije smio odlučivati o propusnici za misu, a kamoli je izdati. Šef Civilne zaštite je nakon priznanja pogreške poručio: Mise nisu razlog za napuštanje županije, to nije u niti jednoj uputi

Pomoćnik ministra Davora Božinovića i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut nam je rekao da se propusnice za mise u drugoj županiji ne trebaju izdavati, te da se radi o grešci stožera Krapinsko-zagorske županije. S druge strane, gospodin D.Š. koji je tri dana pokušavao dobiti propusnicu za skrb o 92-godišnjoj nepokretnoj majci, napokon ju je maloprije dobio. 

Rezultati su to jutrošnja dva članka 24sata o apsurdima s propusnicama. Viktor Šimunić iz Oroslavja je bio frustriran što sin njegove stare susjede ne dobiva propusnicu za dolazak iz Zagreba iako mu je majka nepokretna. Pa bi, da bi upozorio na nejednake kriterije, zatražio i dobio propusnicu u pet minuta za odlazak na misu. Kao razlog za odlazak u crkvu Sveta Mati Slobode u Zagreb je naveo nazočnost na misi kako bi imao "istinski duhovni i božićni mir". 

- Nema nikakve pravne osnove za izdavanje propusnice za odlazak na misu. To nije niti u jednoj odluci, uputi ili smjernici koju je Stožer izradio. Radi se o pogrešci. To nije opravdan razlog i neprimjereno je izdati propusnicu u tu svrhu  - kaže nam Trut.

Također nam je potvrdio i da stožer Krapinsko-zagorske županije koji je izdao takvu propusnicu uopće ne treba odlučivati o drugim razlozima osim onih propisanim odlukom, pa je tu druga greška. Trut kaže da nema informacije je li još netko na razini Hrvatske izdavao propusnice za misu, ali kaže da će sve provjeriti. Pogrešku pripisuje i velikom broju zahtjeva za propusnicima koje obrađuje  500 službenika. Do sad je stiglo skoro 130.000 zahtjeva kroz sustav eGrađani, a još oko 50.000 emailom. Ima raznih pokušaja zlouporabe, tvrdi.

Pitamo ga i zašto je Šimuniću poništena propusnica s obrazloženjem da je on zlorabio sustav iako je samo poslao zahtjev, a pogreška je kod onih koji su je izdali. 

- Formalno pravno je to jedini razlog zbog kojeg se može poništiti propusnica, pa je on kao jedini i iskorišten - objašnjava Trut koji moli i za razumijevanje svih koji čekaju zbog velikog broja zahtjeva. Što se tiče onih koji traže propusnice za skrb, objašnjava i da mišljenje liječnika traže jer postoji pokušaja zlouporaba s nalazima. 

A nakon što smo ovu apsurdnu priču prvi prezentirali javnosti, susjed D.Š. je dobio propusnicu za odlazak majci. Dobili smo ga na telefon baš kada se spremao za posjet. Imao je pomiješane osjećaje.

- Neizmjerno sam sretan što sam napokon dobio propusnicu, ali mi je žao što sustav nije funkcionirao redovnim putem. Prvo su me odbijali lokalni stožeri, pa sam onda slao mailom na ravnateljstvo, tamo mi skoro dva dana ništa ne odgovaraju. Slao sam tri dodatna maila da barem znam kada ću je dobiti i hoću li je uopće dobiti, ali nisam dobivao nikakav odgovor. Bio sam očajan. Ma da su bar rekli da se strpim, da je gužva, bilo bi mi lakše jer ovako uopće nisam znao hoću li moći majci - kaže nam D.Š. koji je zahvalan medijima  na pomoći.

Najčitaniji članci