Obavijesti

News

Komentari 16

Tsiprasovih '9 života': Iako ih je iznevjerio, Grci ga još vole

Tsiprasovih '9 života': Iako ih je iznevjerio, Grci ga još vole
4

Iako je mladi Alexis razočarao dobar dio birača, na nedjeljnim izborima iza sebe je ostavio konzervativnu Novu demokraciju koja je osvojila 7 posto glasova manje

VIDEO

Alexis Tsipras je "preživio"! Njegova ljevičarska stranka Syriza (koja sve više bježi prema centru) osvojila je 35 posto glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima i tako dobila priliku još jednom formirati vladu. Broj osvojenih glasova bio je tek nešto manji u odnosu na izbore iz siječnja kada je, na krilima slatkorječivosti i nerealnih obećanja , Syriza prvi put dobila priliku voditi Grčku.

POGLEDAJTE VIDEO: Tsipras ipak osvojio novi mandat

Pokretanje videa...

24sata Video 00:28

Iako je mladi Alexis razočarao dobar dio birača, na nedjeljnim izborima iza sebe je ostavio konzervativnu Novu demokraciju koja je osvojila 28 posto glasova i ultra-desnu Zlatnu zoru sa 7 posto glasova birača. Jačanje ekstremno desnih snaga upravo je ono čega su se mnogi pribojavali nakon relativnog neuspjeha Syrize no Zlatna zora dobila je samo 0,7 posto glasova više u odnosu na siječanj. Na izbore je izašlo 55 posto birača što je za osam posto manji odaziv u odnosu na prethodne izbore.

Referendum koji to nije bio

Tsiprasova vlada raspala se u kolovozu nakon što je potpisala vrlo nepopularan sporazum s međunarodnim kreditorima. U zamjenu za 85 milijardi eura pomoći, Grčka mora povećati poreze i smanjiti plaće . Samo mjesec dana prije nego je stavio potpis na dokument koji će mu srušiti vladu, Tsipras je organizirao referendum uoči kojega je Grke pozvao da odbiju oštre mjere štednje koje im nameće Bruxelles.

Grci su ga poslušali i to solidnom većinom, a on ih je, suočen s prijetnjama i pritiscima Angele Merkel i drugih čelnika EU, vrlo brzo izigrao pristavši na još teže uvjete od onih koje su građani odbili. Nije mu u prilog išla ni situacija na terenu - Grčka je usred turističke sezone, zbog nedostatka novca, morala zatvoriti banke dok se na bankomatima moglo podići tek 60 eura dnevno. Bilo je problema i u prometu jer na otocima je nedostajalo goriva.

Javnost je bila bijesna na svog premijera, ali Grčka je nakon Tsiprasovog "da" dobila neophodnu novčanu injekciju, Banke su se ponovno otvorile, bankomati opskrbili novcem, a Grčka više nije bila glavna vijest što je spasilo tamošnju turističku sezonu koju su već počela nagrizati brojna otkazivanja turističkih aranžmana.

Vlasnici hotela, trgovina i restorana odahnuli su, ali javnost je i dalje zaokupljala napeta situacija u parlamentu. Tsiprasu su zbog prihvaćanja sporazuma leđa okrenuli i neki članovi njegove stranke i sve je upućivalo na skori raspad vlade. Krajem kolovoza Tsipras je "presjekao", dao je ostavku i odlučio građane pitat zaslužuje li i dalje voditi zemlju.

'Stavio sam Grčku iznad stranke'

- Svoju zemlju stavio sam iznad svoje stranke. Da nisam pristao na sporazum, Grčka bi vjerojatno morala napustiti eurozonu - rekao je Tsipras nakon ostavke.

Syriza se uoči novih izbora raspala jer je 25 njenih članova formiralo stranku Popularno jedinstvo . Oslabljenom Tsiprasu nisu bile naklonjene ni ankete koje su pokazivale blagu prednost konzervativaca.

Nedjelja navečer donijela je obrat. Konzervativci su izgubili, a Syrizini pobunjenici doživjeli pravi potop. Tsipras je ponovno izašao kao pobjednik jer zastupnici njegove stranke u parlamentu su zauzeli 149 mjesta . Potporu u formiranju vlade Tsiprasu će dati umjereni desničari Neovisni Grci koji u parlamentu imaju 10 mjesta.

Čelnik Syrize iz još je jedne situacije izašao kao pobjednik. Iako je u siječnju obećavao "brda i doline", a to ubrzo iznevjerio, iako je u srpnju bacio novac na referendum čiji mu rezultati nisu značili ništa, iako je stavio potpis na sporazum koji će dodatno sniziti standard Grka, narod mu je dao povjerenje . Očito i Grci shvaćaju da se u njihovoj zemlji stvari napokon moraju početi mijenjati pa makar ih to "opalilo i po džepu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192