Obavijesti

News

Komentari 245

Tuđmanov sin: Što to rade, ti spomenici ne sliče na mog oca

Tuđmanov sin: Što to rade, ti spomenici ne sliče na mog oca
5

RAZOČARANI SU: Ja dobro znam kakav je bio moj otac i htio bih ga tako vjernog vidjeti, a ne da mi ga netko drugi tumači. Što da vam kažem, pomalo je to šokantno kad gledate, a ne prepoznajete, kaže Stjepan Tuđman

VIDEO

Dugo čekani zagrebački spomenik prvog hrvatskog predsjednika svečano će otkriti u ponedjeljak, na obljetnicu njegove smrti. Doznajemo da članovi obitelji najvjerojatnije ondje neće biti, iako su pozvani. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

- Dobili smo pozivnice od gradonačelnika, no znate da na taj dan imamo gusti raspored od Mirogoja do Trgovišća. A neće spomenik pobjeći, imat ćemo ga priliku gledati - otkriva nam Stjepan Tuđman. S obzirom na to da cijela Hrvatska šuška kako kip, koji će prkositi vremenu na zagrebačkom križanju Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske, ne nalikuje na Franju Tuđmana, pitali smo njegova sina Stjepana što o tome misli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman - iskren je Stjepan. Od svih ga se dojmio jedino onaj u Škabrnji.

Škabrnja: Spomenik dr. Franji Tuđmanu

- Cijenim kipara Kuzmu Kovačića, no moram reći da me se najviše dojmio onaj kip u Škabrnji. Jedino sam ondje osjetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu - nastavlja iskreno. Dodaje da su mu mnogi prijatelji postavili slična pitanja, a kakvih se sve komentara naslušao o spomenicima njegovu ocu, kaže, neumjesno bi bilo i ponavljati.

POGLEDAJTE GALERIJU KIPA FRANJE TUĐMANA U KNINU:

Knin: Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Knin: Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu Knin: Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu
10
| Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Molili smo ih da se savjetuju s obitelji, ali...'

- Ja dobro znam kakav je bio moj otac, što je mislio, što je želio i htio bih ga tako vjernog vidjeti, a ne da mi netko drugi tumači. Smatram da je bio markantna pojava i ne znam zbog čega ga rade neprepoznatljivim. Što da vam kažem, pomalo je to šokantno kad gledate, a ne prepoznajete... - priča nam Stjepan. Sjetio se i kako je obitelj svojedobno predlagala da ih kontaktiraju kad se odluči neki prostor posvetiti prvom hrvatskom predsjedniku i to mjesto obilježiti kipom ili bistom, kako bi pomogli umjetniku.

- Razgovarali smo tad s mnogim kiparima, no nije bilo interesa. Pojasnili su mi kako umjetnik mora imati svoju slobodu. Danas vidimo što su pod time mislili - dodaje. U Gradu Zagrebu znaju na koga sliči kip kad nije nalik Franji Tuđmanu. Sa smiješkom komentiraju kako ih podsjeća na Pavla Kalinića, šefa zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Vidi li on sam sličnosti, pitali smo Kalinića.

- Ne bih znao, nisam ga vidio - kaže Kalinić. Pitali smo ga kako je to moguće s obzirom na to da je fotografija bila u svim medijima i snimke na televiziji.

- Ne čitam novine i ne gledam televiziju. Kad bude postavljen kip i kad ga budem pogledao, evo prvo ću se vama javiti - nasmijano će Kalinić. Ako svečanost na Bandićevim fontanama prođe bez Tuđmanovih, neće proći i bez umirovljenoga generala Ljube Ćesića Rojsa, koji je za tu prigodu okupio 12 umirovljenih generala. 

Rojs: Spomenik ne nalikuje na njega, ali generali će doći

- Ovo nije Hrvatska kakvu je zamislio Franjo Tuđman, kao što ni spomenik ne nalikuje na njega. No za mene je otkrivanje njegova spomenika svečani čin. Zbog toga sam okupio 12 generala svih rodova vojske koji smo bili uz Tuđmana - ponosno nam otkriva Rojs pa počinje nabrajati: “Stajat ćemo po šest sa svake strane uz predsjednika. Bit će to Miljavac, Lucić, ja Rojs, Krešić, Klaušić, Urlik Domagoj, Štimac, Čuletić, Bobetkov sin i ostali. Nosit ćemo svečane odore”. Kao i svake godine, umirovljeni generali poklonit će se Tuđmanu na njegovu grobu.

- Ujutro ćemo biti ondje s obitelji u 9.30 prije svih. Nakon svečanog otkrivanja kipa, navečer nas čeka misa u crkvi sv. Mati slobode, koju će predvoditi biskup Košić, a sam kip će blagosloviti kardinal Bozanić - u dahu nam priča Rojs koji je već sad spreman za tu svečanost.

Zagrepčani već tjedan dana prolaze uz kip autora Kuzme Kovačića, koji je po narudžbi Grada izradio Tuđmana u bronci visokog 4,2 metra. Inače, ovaj akademski kipar već ima iskustva sa spomenicima Franji Tuđmanu jer je njegov kip podignut u Škabrnji te u Velikom Trgovišću. Kovačić je inače priredio više od 60 samostalnih izložbi te imao više od 200 skupnih izložbu u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih nagrada i priznanja, nekoliko međunarodnih priznanja i tri hrvatska državna odličja. Ipak, ovim spomenikom nije obitelj “oborio s nogu”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 245
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag