Obavijesti

News

Komentari 138

Joras pobjegao pa se nakon sat vremena utučen vratio kući

Joras pobjegao pa se nakon sat vremena utučen vratio kući
5

Arbitražni sud odlučio je da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo značiti da kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj

VIDEO

Joško Joras (67), kontroverzni provokator, čudak i samozvani 'bojovnik' za slovensku južnu granicu koji iako živi u Hrvatskoj pokraj samog graničnog prijelaza Plovanija, u svojoj kući pratio je odluku Arbitražnog suda u Haagu. Kada je sudac objavio kako  granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što bi trebalo značiti da istarski zaseoci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj, naprasno je ustao iz svoje fotelje i otišao.

Hajrudin Merdanović

Bijesan bez riječi je projurio i pored novinarskih ekipa iz Slovenije koje su krenule za njim, međutim umakao im je. Sat kasnije, nekako smiren ali vidno utučen, vratio se do kuće gdje je odgovarao na pitanja isključivo slovenskih novinara dok se hrvatskim samo zahvalio.

I danas je pojašnjavao da mu se kuća unatoč svemu i nadalje nalazi u Sloveniji a ne u Hrvatskoj s uvjerenjem da će slovenske vlasti izbrisati i katastarsko područje gdje mu se nalazi kuća prepustiti Hrvatskoj. Žao mu je, kaže Joras, da će slovenski političari tek tako prepustiti 113 hektara zemljišta i mještane drugoj državi.

Nada se Joras još uvijek nekom rješenju njemu po volji za što će se i nadalje boriti a na pitanje o preseljenju u Sloveniju još niti ne razmišlja.

Na kući Joška Jorasa i nadalje se vijori slovenska državna zastava, natpis „TUDI TUKAJ JE SLOVENIJA“ i poveći transparent s upozorenjem da mu je kuća na okupiranom slovenskom teritoriju, u Hrvatskoj. 

Joras je godinama provocirao u Istri. Početkom svibnja imao je posljednji igrokaz. Prekopavao je javni put, pokazujući time da i nadalje ne poštuje hrvatski suverenitet. Kuća mu je nakon 15-ak godina još i danas „ukrašena“ suludim crnim grafitom „TUDI TUKAJ JE SLOVENIJA“ iznad kojeg se vijori slovenska državna zastava. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:30

Reagirali su komunalni redari iz Buja i protiv Jorasa pokrenuli prekršajni postupak zbog radova bez dozvole te o svemu izvijestili istarsku policiju. 

Za 24sata posljednji put je progovorio još početkom 2008. godine kada je rekao da se njegova kuća nalazi na okupiranom teritoriju. 

- Ja nemam kuću u Plovaniji, moja kuća se nalazi u Sečovlju u Sloveniji. Sve zemljišne knjige su krivotvorene i to godinama pokušavam dokazati na sudu. Ne vidim problem u tome što sam na uređenoj fasadi ostavio stari grafit, „tudi tukaj je Slovenija“. On sve govori. Ako od toga želite napraviti senzaciju, radite je. Imam loša iskustva s hrvatskim novinarima i ne želim vam više ništa govoriti, jer nešto što traje 20 godina ja vam ionako ne mogu pojasniti u dvije minute – pričao nam je tada Joras. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:20

Da podsjetimo, Joras taj samozvani „bojovnik“ za slovensku južnu granicu ne priznaje hrvatski suverenitet i zbog svojih postupaka već je bio iza rešetaka pulskog zatvora. Joras je u svom nastojanju da izbjegava hrvatsku policiju i carinu, dok je još postojala, na putu do kuće u Hrvatskoj uz sami međunarodni granični prijelaz izgradio ilegalan makadamski put. Hrvatska je Jorasov ilegalni put zatvorila s betonskim vazama za cvijeće. To je tada dodatno zaoštrilo odnose Zagreba i Ljubljane nakon čega je Joras tužio hrvatsku državu Okružnom sudu u Piranu.

Kako je sud u Piranu svojom presudom naložio da se vaze s cvijećem imaju ukloniti, to je  Jorasu dalo „krila“ i omogućilo mu u nekoliko navrata  predstave za mnogobrojne turiste i novinare na samom graničnom prijelazu u jeku turističke sezone kada je dobrano ismijavao hrvatsku policiju.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk