Obavijesti

News

Komentari 168

Branitelji donijeli zastavu iz Knina pred Tuđmanovu kuću

Darko Milinović je u Gospiću svečano otkrio bistu Franje Tuđmana. Rekao je kako se HDZ nikada nije, niti će se ikada distancirati od najvećeg sina hrvatske povijesti

VIDEO

Premijerka Kosor položila je u subotu ujutro vijence na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju povodom 89. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika. Uz nju je bio i vrh HDZ-a. Vijence su položili i ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću. Ispred Vlade i HDZ-a vijenac je položio Ivan Jarnjak, a vijence su položili zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić i njegovi zamjenici. 

Nakon polaganja vijenca, u župnoj crkvi Blažene djevice Marije od sedam žalosti služena je sveta misa, a nakon mise svečana sjednica Općinskog vijeća Velikog Trgovišća, koje na taj dan slavi i Dan općine. Tom prigodom je Ivan Jarnjak, proglašen za počasnog građanina Velikog Trgovišća. 

- Izuzetno sam zadovoljan i počašćen ovom odlukom, velika je čast biti počasni građanin rodnog mjesta dr. Franje Tuđmana - rekao je Jarnjak. 

Odati počast prvom hrvatskom predsjedniku došli su i članovi Udruge hrvatskih branitelja "Lučonoše Domovinskog rata". Oni su 8. svibnja pješice krenuli iz Knina i nakon četiri dana hoda i prijeđenih preko 300 kilometara, u Veliko Trgovišće donijeli zastavu sa Kninske tvrđave.

Tuđman dobio bistu u Gosipiću

Potpredsjednik Vlade RH i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović je na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću svečano otkrio bistu prvog hrvatskog predsjednika. Kazao je kako svi trebamo štovati i vrednovati lik i djelo prvog dr. Franje Tuđmana, jer nema zemlje na svijetu koja ne štuje lik i djelo svog prvog predsjednika. Dodao je kako se HDZ nikada nije i neće distancirati od najvećeg sina hrvatske povijesti. Bistu je podignuo Grad Gospić, na inicijativu Družbe Braća hrvatskoga zmaja Zmajskog stola.

Franjo Tuđman se kao mladić priključio partizanima, a kraj rata dočekao je u zagrebačkom X. korpusu. 1960. postao je general bojnik. Otvarao je traumatična pitanja nacionalne krivnje i broja žrtava u Jasenovcu pa je 1967.izbačen iz KPJ i umirovljen. Dva puta, 1972. i 1981., osuđen je na zatvor. HDZ osniva 1989. godine, a prve višestranačke izbore Tuđmanov HDZ dobiva s više od 60 posto mandata. Sabor bira Tuđmana za predsjednika predsjedništva SR Hrvatske. Nakon proglašenja neovisnosti, ostaje na čelu države do 1999. godine. Preminuo je 10. prosinca 1999. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...