News

Komentari 20

Turci zatvorili zračni prostor za vojne i civilne zrakoplove koji prevoze vojnike iz Rusije u Siriju

Turci zatvorili zračni prostor za vojne i civilne zrakoplove koji prevoze vojnike iz Rusije u Siriju

Rusija je jedan od vodećih saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu je pomogla da se održi na vlasti nakon izbijanja rata u Siriji 2011.

Turska, članica NATO-a ima dobre odnose i s Rusijom i Ukrajinom i pokušava posredovati u pregovorima između dviju strana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Turski zračni prostor zatvoren je za vojne i civilne zrakoplove koji prevoze vojnike iz Rusije u Siriju -prenijela je u subotu televizija TRT Haber izjavu šefa diplomacije Mevluta Cavusoglua.

- Zatvorili smo zračni prostor za ruske vojne zrakoplove, ali i civilne letove kojima se u Siriju prevoze vojnici - rekao je Cavusoglu u avionu na putu za Urugvaj.

Dopuštenje se davalo svaka tri mjeseca, a sada će zabrana vrijediti tri mjeseca, rekao je Cavusgolu i dodao da je o tome obavijestio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova.

Rusija je jedan od vodećih saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu je pomogla da se održi na vlasti nakon izbijanja rata u Siriji 2011. Neki stručnjaci drže da će zatvaranje turskog zračnog prostora otežati zadaću ruskoj vojsci koja je vrlo prisutna u Siriji.

Cavusoglu je rekao da Rusija i Ukrajina nastavljaju razgovore te rade na izradi nacrta zajedničke deklaracije. 

Ako bude uspjeha u pregovorima, ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Volodimir Zelenskij dogovorili su se da bi se mogli sastati u Turskoj. Turska je već bila domaćin dva izravna kruga pregovora 10. ožujka na ministarskoj razini u Antaliji te 29. ožujka u Istanbulu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan približio se Moskvi zadnjih godina nakon niza trzavica i napetosti u odnosima sa Zapadom.

Dvije zemlje uspjele su prevladati krizu nastalu pošto je Turska srušila ruski borbeni avion 2015. godine na granici sa Sirijom.