Obavijesti

News

Komentari 4

Turska odbila zatvoriti vojnu bazu u Katru: To je miješanje

Turska odbila zatvoriti vojnu bazu u Katru: To je miješanje
1

Četiri arapske države koje bojkotiraju Katar zbog njegove navodne potpore terorizmu, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, poslali su Dohi popis s 13 zahtjeva

VIDEO

Turska je u petak odbila poziv četiri arapske zemlje da zatvori svoju vojnu bazu u Kataru, ustvrdivši da je ta baza jamstvo sigurnosti u Perzijskom zaljevu te da zahtjev za njezinim zatvaranjem predstavlja miješanje u odnose Ankare s Dohom.

Četiri arapske države koje bojkotiraju Katar zbog njegove navodne potpore terorizmu, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, poslali su Dohi popis s 13 zahtjeva, među kojima je uz zatvaranje turske vojne baze u Kataru i zatvaranje televizije Al Jazeere i reduciranje odnosa s Iranom.

Turski ministar obrane Fikri Isik kazao je za televiziju NTV da još nije vidio taj zahtjev, ali je jasno dao do znanja da Ankara nema namjeru preispitati sporazum s Katarom iz 2014. koji je urodio otvaranjem vojne baze.

"Kada bi postojao takav zahtjev, to bi značilo miješanje u bilateralne odnose", rekao je Isik, natuknuvši umjesto toga da bi Turska čak mogla osnažiti svoju nazočnost u Kataru.

U četvrtak su u Dohu doputovala 23 pripadnika turskih snaga s pet oklopnih vozila u okviru sporazuma o suradnji i vojnoj obuci, navodi Ankara. Kako javlja turski list Hurriyet, u Kataru se već nalazilo 88 turskih vojnika. Broj turskih vojnika koji bi sudjelovali u Kataru u predstojećoj zajedničkoj vojnoj vježbi mogao bi se popeti na 1000.

Predviđa se također i sudjelovanje ratnog zrakoplovstva.

"Jačanje turske baze bio bi pozitivan korak glede sigurnosti u Perzijskom zaljevu. Revidiranje temeljnog sporazuma s Katarom nije na dnevnom redu", poručio je Isik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"