Obavijesti

News

Komentari 25

'Turska uskoro zatvara zračni prostor i granicu s Irakom'

'Turska uskoro zatvara zračni prostor i granicu s Irakom'
1

Kurdi na sjeveru Iraka su se prije deset dana u velikoj većini izjasnili za neovisnost što je uzbunilo Bagdad, iračke susjede i zapadne sile koji se boje da bi ishod glasovanja mogao izazvati nove sukobe

VIDEO

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak je rekao da će Turska uskoro zatvoriti svoju granicu i zračni prostor prema sjevernom Iraku kao odgovor na kurdski referendum o neovisnosti održane prošlog tjedna.

Erdogan, koji je u Teheranu razgovarao s iranskim čelnicima, također je rekao da će Turska zajednički s Iranom i središnjom iračkom vladom u Bagdadu odlučiti gdje presjeći izvoz nafte iz kurdskog sjevernog Iraka.

Kurdi na sjeveru Iraka su se prije deset dana u velikoj većini izjasnili za neovisnost što je uzbunilo Bagdad, iračke susjede i zapadne sile koji se boje da bi ishod glasovanja mogao izazvati nove sukobe na Bliskom istoku. 

Turska je pooštrila nadzor na svojem glavnom graničnom prijelazu prema Iraku odmah nakon glasovanja i obustavila letove za sjever Iraka. Također je održala zajedničke vojne vježbe s iračkim vojnicima na granici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ankara, međutim, još nije izvršila prijetnje da će uvesti šire sankcije za kurdsku regiju ili presjeći kurdski izvoz stotina tisuća barela nafte dnevno preko njenog teritorija prema svjetskim tržištima.

"Letovi za sjeverni Irak već su obustavljeni, a uskoro će se zatvoriti zračni prostor i granice", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

On je rekao da je odluka o održavanju referenduma  pokazala "potpunu nezahvalnost" kurdskih regionalnih vlasti na sjeveru Iraka nakon godina bliskih trgovinskih i političkih veza s Turskom. 

Ranije je Erdogan turskim medijima po povratku iz Irana rekao da će Ankara, Teheran i Bagdad zajednički odlučiti  hoće li blokirati kurdski naftovod koji služi za izvoz i dodao da je vrijeme da kurdske vlasti ustuknu.

"Čelništvo sjevera Iraka opijeno je rezultatima referenduma i nije svjesno što čini ili kakve korake poduzima", rekao je. 

Erdogan je također kritizirao uključivanje naftom bogatog grada Kirkuka u referendum rekavši da Kurdi tamo nemaju nikakav legitimitet i da su "osvajači" u toj regiji. 

Prošlog je mjeseca ruska kompanija Rosneft sklopila sporazum o naftovodu u iračkoj autonomnoj regiji Kurdistanu koji bi je trebao učiniti glavnim izvoznikom nafte i plina prema Turskoj i Europi. Cjevovod bi trebao biti izgrađen 2019. a izvoz bi trebao početi 2020.

U srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da nije u ničijem interesu prekinuti opskrbu naftom iz iračkog Kurdistana.

Erdogan je, međutim, odbacio te zabrinutosti rekavši da će konačnu odluku donijeti Turska, Iran i Irak.

Kurdi su četvrta po veličini etnička skupina regije, raspršena po Iranu, Turskoj, Siriji i Iraku. Sve te zemlje protive se bilo kakvim potezima u smjeru stvaranja kurdske države, no Kurdi su izgradili snažne međunarodne veze.   

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...