Obavijesti

News

Komentari 82

Turska zabranila gay povorku, policija na sudionike suzavcem

Turska zabranila gay povorku, policija na sudionike suzavcem
4

Organizatori su otkazali godišnju Gay paradu, koja se od 2003. održavala u mirnom ozračju, nakon što vlasti nisu odobrile održavanje i poslale su stotine specijalnih policajaca...

VIDEO

Turska policija privela je 19 osoba, među njima dvoje njemačkih zastupnika, i upotrijebila suzavac u središtu Istanbula u nedjelju kako bi rastjerala desetke aktivista koji su pokušali obilježiti ovogodišnji tjedan Povorke ponosa nakon što su vlasti zabranile njihovo okupljanje.

Organizatori su otkazali godišnju Gay paradu, koja se od 2003. održavala u mirnom ozračju, nakon što vlasti nisu odobrile održavanje i poslale su stotine specijalnih policajaca blizu središnjega trga Taksima.

Među onima koji su zakratko bili privedeni bili su i zastupnica njemačkoga Bundestaga Terry Reintke te zastupnik Volker Beck, aktivistički veteran za prava homoseksualaca. Osim njih privedena su još dva njemačka državljana.

Vlasti u Istanbulu prošli tjedan su rekle da je povorka zabranjena zbog zabrinutosti za javni red. Sigurnosni uvjeti u gradu već su strogi nakon niza bombaških napada zadnjih mjeseci koje su počinili takozvana Islamska država i kurdski pobunjenici.

Međutim ultranacionalistička skupina mladih također je prijetila nasiljem ako se povorka održi, nazivajući je nemoralnom.

Premda homoseksualnost nije zločin u Turskoj za razliku od mnogih drugih muslimanskih zemalja, homofobija je široko rasprostranjena.

Kritičari kažu da predsjednik Tayyip Erdogan i islamistička stranka AK koju je osnovao pokazuju malo interesa za jačanje prava manjina, homoseksualaca i žena i ne toleriraju drukčije mišljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.