Obavijesti

News

Komentari 61

Turudić o uhidbenom nalogu: Perkovića mora ispitati DORH

Turudić o uhidbenom nalogu: Perkovića mora ispitati DORH
1

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić objasnio je proceduru nakon što se s prvim danom Nove godine aktivira europski uhidbeni nalog

VIDEO

Prvim danom 2014. godine na snagu stupa tzv. europski uhidbeni nalog, u kojem više nema ograničenja za izručenje hrvatskih građana članicama Europske unije. O odluci suda ovisit će hoće li Josip Perković kojeg Njemačko pravosuđe tereti za ubojstvo Stjepana Ðurekovića 1983. izručiti ili će se sud pozvati na zastaru.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić objasnio je proceduru nakon što se s prvim danom Nove godine aktivira europski uhidbeni nalog, za koji će biti nadležan zagrebački Županijski sud.

Državni odvjetnik će ga pitati pristaje li na izručenje ili ne

- Državni odvjetnik poziva osobu za koju je izdan uhidbeni nalog. Ispita ga i pita pristaje li na izručenje ili ne, što ovisi o odgovoru koji osoba iznese. Ako pristaje na izručenje odlazi kod suca istrage. Ako ne pristaje, ide pred izvanraspravno vijeće županijskog suda, koje donosi odluku, a protiv koje je dopuštena žalba Vrhovnom sudu - rekao je Turudić.

O neizručenju: Na to pitanje ne mogu odgovoriti

Iako se u političkim kuloarima priča da postoji mogućnost da se u slučaju Perković sud pozove na zastaru, Turudić na pitanje je li zastara razlog za neizručenje odgovara:

- U svijetlu aktualnog uhidbenog naloga o kojem se puno priča, na to pitanje ne mogu i ne želim odgovoriti. To bi mirisalo na prejudiciranje odluke za koju ne znam kakva će biti - rekao je.

'Europski uhidbeni nalozi su već trebali biti na sudu, to je kršenje zakona'

Turudić je ponovio stav da su europski uhidbeni nalozi, i prije nego je ukinuto vremensko ograničenje, trebali biti na sudu, a ne u MUP-u.

- Oni su morali biti na sudu, to je očito kršenje zakona. O tome se izjasnila i stručna javnost, profesori Pravnog fakulteta, mogu slobodno reći gotovo svi pravnici smatraju da o takvom zahtjevu, kojem se možda i ne mora udovoljiti, uvijek mora odlučiti sud. Nikada ni nigdje ne može to biti stvar odluke premijera koji govori da je nastupila zastara u konkretnom predmetu. To je naprosto nedopustivo - izjavio je. 

'Ne znam gdje je uhidbeni nalog za Perkovića'

Zašto europski uhidbeni nalog u slučaju Perković nije došao na sud, Turudić nema nikakvih saznanja osim onog što je čitao u medijima. 

Formalno kaže ne zna gdje on se nalazi. 

Turudić je upitan i može li jamčiti da će sud doista donijeti odluku pozivajući se na iskustva drugih zemalja.

'O tim stvarima odlučuje sud, a ne politika'

- Naravno. Kao i u svakom drugom slučaju. To se mora. To su sudbene stvari o njima mora odlučiti sud, a ne politika. Smisao europskog uhidbenog naloga je upravo u tome da se zaobiđe izvršna vlast. To je zakon o suradnji između sudova zemalja članica, ne između vlada i bilo bi dobro kad bi političari to jednom shvatili. Možda bi bilo dobro i da pročitaju taj zakon - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C