Obavijesti

News

Komentari 19

Tus je bio vojna legenda: Samo on je upravljao i sovjetskim i američkim nadzvučnim avionom

Tus je bio vojna legenda: Samo on je upravljao i sovjetskim i američkim nadzvučnim avionom
4

General Anton Tus preminuo je u nedjelju navečer u Zagrebu u 92. godini. Hrvatskoj vojsci stavio se na raspolaganje 1991. godine

VIDEO

Zadnji put vidio sam ga prije dvije godine na pogrebu Josipa Čuletića, zrakoplovca kojem je bio nadređen. Nakon toga više nije baš mogao hodati i čuli smo se telefonom. Bio je vrlo samozatajan i smiren čovjek. Od 27 hrvatskih generala u JNA Tus je bio među njih sedam koji su se 1991. pridružili Hrvatskoj vojsci i bio je naš prvi načelnik Glavnog stožera, koji je i formirao, rekao nam je predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Marinko Krešić.

General Anton Tus preminuo je u nedjelju u Zagrebu u 92. godini. Uz sve vojne počasti, kaže Krešić, bit će pokopan u grobnici na Mirogoju, gdje mu počiva i supruga.

General Tus rođen je 22. studenoga 1931. godine u Bribiru kraj Crikvenice. Pilotsku vojnu akademiju završio je 1950. u Mostaru, Visoku vojnu akademiju 1967. u Moskvi, a Ratnu školu 1971. u Beogradu. Upravljao je svim tipovima ratnih zrakoplova bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA), a bio je jedini pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (JRZ) koji je pilotirao i američkim i sovjetskim nadzvučnim avionima. Od 1985. do lipnja 1991. godine general pukovnik Tus bio je zapovjednik JRZ-a.

Stožerni general Anton Tus prvi je načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

U svibnju 1991. razriješen je dužnosti zapovjednika JRZ-a i u mjesec dana morao je predati dužnost. Iste godine u kolovozu stavlja se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci i mjesec dana kasnije postaje prvi načelnik Glavnog stožera. Na toj je dužnosti ostao do studenog 1992. godine. S profesionalnim vojnicima koji su u HV došli iz JNA general Tus je na predsjednika Franju Tuđmana vršio pritisak i upozoravao ga da se ofenzivne operacije ne mogu dobiti isključivim oslanjanjem na policijsku vojsku. Uvjeravao ga je da to nisu snage koje mogu učinkovito izvršiti zadaće obrane zemlje, a kamoli biti osposobljene za napad. Kako je Tuđman želio izbjeći rat, Tus je po tom pitanju s njim vodio teške i žučne rasprave. U tom razdoblju uvjeravao je Tuđmana da više nema vremena za čekanje, da su izgubljena dva mjeseca, da Srbi i JNA u Hrvatsku ulaze iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Prema ocjeni generala Tusa, prva prava operacija HV-a bili su napadi i osvajanje vojarna u Bjelovaru te luci Ploče 1991. godine. U tih desetak dana napada na vojarne JNA HV je uspio pribaviti oko 150 oklopnih transportera, 220 tenkova, 400 topova kalibra većeg od 100 mm, 200.000 komada automatskih jurišnih pušaka i više milijuna komada streljiva. General Tus tvrdi da su školovani časnici udarili temelje HV-a, ojačali Hrvatsku vojsku, a oslabili JNA.

Stožerni general Anton Tus prvi je načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske

S ostalim časnicima HV-a već u zimu 1991/1992. godine Tus je razradio plan frontalnog napada i oslobađanja što većeg dijela okupiranog teritorija Hrvatske. Smatrao je da se operacija Bljesak trebala dogoditi već u zimu 1991/1992. godine, no primirje od 2. siječnja sve to je zaustavilo. Kao načelnik GS-a bio je u sukobu s ministrom obrane Gojkom Šuškom, koji se počeo miješati u rad vojske, tj. izdavati zapovijedi mimo GS-a. Tus se žalio predsjedniku Tuđmanu i tvrdio da ministar obrane može imati utjecaj na vojsku, ali nikako izravan nego samo ili u dogovoru s načelnikom GS-a ili preko predsjednika kao vrhovnog zapovjednika. U studenom 1992. odlazi s mjesta načelnika GS-a i postaje glavni vojni savjetnik hrvatskog predsjednika. Tu dužnost obnašao je do prosinca 1995., kad postaje pročelnik Ureda za međunarodnu vojnu suradnju. Nažalost, u 71. godini je u Splitu nakon kratke i teške bolesti preminuo nekadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, viceadmiral Zdravko Kardum. Viceadmiral Kardum bio je jedan od organizatora obrane Splita upravo od napada fregata na kojima je služio u JRM.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a