Obavijesti

News

Komentari 294

Haag: "Miloševiću, Šešelju i Arkanu cilj je bio uništenje"

Haag: "Miloševiću, Šešelju  i Arkanu cilj je bio uništenje"
6

Ne samo da je Srbija odgovorna za nesprječavanje počinjenja genocida, odgovorna je i za njegovo počinjenje. Dokazi su kristalno jasni, rekao je član hrvatskog tima

VIDEO

>>> Tijek suđenja 

Hrvatski pravni tim istaknuo je kako se Srbija odbija suočiti s krivnjom za počinjene zločine, ne samo u pitanju genocida, već i za druge zločine protiv čovječanstva. 

Milošević, Arkan i Šešelj optuženi su za zločinački pothvat i počinjenje genocida. Istaknuto je da je trojac imao namjeru uništenja. 

- I prije sukoba bilo je jasno da Šešelj, Arkan i ostali imaju namjeru onemogućiti Hrvatima da žive u 'velikoj Srbiji', a samim time je postojala opasnost da počine genocid - rekao je Philippe Sands, pravni stručnjak u hrvatskom timu.  

- Srpske paravojne skupine bile su naoružane od strane JNA i to je nepobitna činjenica  - rekao je Sands istaknuvši kako nema sumnje da je snaga JNA bila nemjerljivo veća od snaga paravojnih jedinica koje su imale podršku srpskih vlasti u počinjenju zločina, poput one koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan.  Dodao je kako je nemoguće da Srbija nije bila svjesna opasnosti od počinjenja genocida u Hrvatskoj jer dokumentacija dokazuje da se djelovalo s genocidnim namjerama.

Ne samo da je Srbija odgovorna za nesprječavanje počinjenja genocida, odgovorna je i za njegovo počinjenje. Počinjena su masovna ubojstva, uništavana su čitava sela, čitavo hrvatsko stanovništvo... Dokazi da je počinjen genocid su kristalno jasni - zaključio je

"Mnogi zločini nisu procesuirani"

Pravnik Keir Starmer pred Sudom je istaknuo kako Sud mora sagledati globalnu sliku i dokaze te da mu je dužnost čuvati Konvenciju o nekažnjavanju i sprječavanju genocida. 

U nastavku se hrvatska strana pozvala na brojne slučajeve donesene pred ICTY-em te je istaknuto kako mnogi zločini nisu procesuirani jer krivci više nisu bili živi. 

U nastavku su prikazana područja na kojima je počinjen genocid nad Hrvatima. 

- Srbija je prvo identificirala koja područja vidi kao dio 'velike Srbije', a zatim počela kampanju kako bi demonizirala Hrvate. Srpska strana širila je etničku mržnju nazivajući Hrvate 'opasnim ustašama' - rekla je članica hrvatskog pravnog tima. 

- Hrvatski civili, većinom starci, koji nisu bili u mogućnosti ili nisu željeli pobjeći, bili su izloženi najbrutalnijim mučenjima, silovanjima, ubojstvima.... U genocidnom pohodu JNA je ubila na desetke tisuće Hrvata, silovane su nebrojene žene, uništene tisuće domova, mnogo je onih koji su poslani u logore... a sve s ciljem etničkog čišćenja i stvaranja Velike Srbije - istaknula je hrvatska strana. 

- Srpske genocidne radnje bile su usmjerene na gradove, sela i područja na kojima žive Hrvati u Hrvatskoj. Hrvatske obitelji i dalje tuguju za 12.000 ubijenih, za njih još 1.600 tragaju, a Srbija ne želi pomoći kako bi se se pronašlo nestale - istaknuto je. 

U nastavku je odvjetnik Philippe Sands naveo nekoliko primjera brutalnog zlostavljanja civila u hrvatskim selima koje su počinile srpske snage. 

- Uništene su crkve, katolička groblja... Suče, zašto bi uništavali takva mjesta ili bilo koja druga ako nema namjere da se uništi etnička skupina? - pitao se odvjetnik Sands. 

Suđenje se nastavlja u 15 sati kada će svjedoci davati iskaze, no neće biti prijenosa putem interneta jer su svjedočenja zatvorena za javnost.. 

Prikazali dramatične snimke Vukovara

U Den Haagu je drugi dan izlaganja hrvatskih argumenata po tužbi za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ). 

Hrvatska zastupnica u postupku po tužbi za genocid protiv Srbije Vesna Crnić-Grotić u ponedjeljak je uvodni dio izlaganja popratila dramatičnim snimkama razorenog Vukovara iz zraka poručivši da one pokazuju namjeru da se uništi dio jedne skupine. 

Zagreb tuži službeni Beograd da je u četiri ratne godine počinio genocid etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubojstvom 10 572 osobe, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima više od 7000 ljudi po logorima i uništavanjem njihove imovine.

Nakon završetka hrvatskog izlaganja, Srbija će iznijeti svoje argumente u prilog protutužbe, koju je 11 godina kasnije podnijela protiv Hrvatske za genocid. Rasprava o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi pred ICJ-om trajat će od 3. ožujka do 1. travnja. Bit će javna, osim iskaza svjedoka čiji je sadržaj tajan do završetka rasprave.

Harmann: Objema stranama je jasno da genocida nije bilo

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann kazala je u intervjuu za srpski Danas kako nema sumnje da je objema stranama u Haagu jasno da genocida tijekom rata u Hrvatskoj nije bilo i da će Sud odbaciti obje tužbe. 

Navela je kako je situacija u BiH bila posve drugačija te da je tamo počinjen genocid nad Bošnjacima. 

Smatra kako nije došlo do povlačenja međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije jer nisu riješena povijesna pitanja o ratu. Kazala je i da bi suci obrazložili odbacivanje međusobnih tužbi za genocid najvjerojatnije će morati opisati ulogu svake države u teškim zločinima te pravno kvalificirati oružani sukob što je, dodala je, ono što je svrha spora. 

- Nesuočavanje Srbije s vlastitom odgovornošću i krivicom za rat svakako je razlog ovoga spora, ali i, što je još važnije, razlog zbog kojeg je ostala talac svoje crne prošlosti, čime je spriječena da izgradi novi državni identitet - rekla je Hartmann.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.