Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Tuže Cerara jer je prekinuo deportaciju sirijskog izbjeglice

Cerar je zaustavio postupak nakon prosvjeda više nevladinih udruga i akcije zastupnika ljevice koji su u utorak doveli Šamija u parlament za vrijeme održavanja redovne sjednice

plenkovic_cerar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
5 komentara

Vodeća slovenska oporbena stranka pokrenula je u srijedu postupak za  podizanje ustavne tužbe protiv premijera Mire Cerara jer je prekinuo postupak protiv sirijskog izbjeglice koji je u utorak trebao biti deportiran u Hrvatsku.

"Premijer je zlorabio svoj položaj, zahtijevamo podizanje ustavne tužbe, a svojim je nedopustivim činom zaslužio i kazneni progon", kazao je na konferenciji za novinare  zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Vinko Gorenak

Sirijski izbjeglica Ahmada Šamija trebao je biti deportiran u Hrvatsku, nakon što su slovenski sudovi presudili da je u Sloveniju ušao ilegalno i da je prema Dublinskoj uredbi o izbjeglicama azil trebao tražiti u Hrvatskoj, prvoj zemlji EU-a u koju je ušao.

Cerar je zaustavio postupak nakon prosvjeda više nevladinih udruga i akcije zastupnika ljevice koji su u utorak doveli Šamija u parlament za vrijeme održavanja redovne sjednice.

Udruge tvrde da se Sirijac odlično integrirao u slovensko društvo, naučio komunicirati na slovenskom jeziku i istaknuo se u radu u humanitarnim organizacijama.

Cerar je najavio da će vlada ponovo razmotriti njegov slučaj i najavio mogućnost da se sirijskom izbjeglici produži privremeni boravak u Sloveniji za još godinu dana, ali bez mogućnosti odobravanja azila i spajanja sa obitelji, suprugom i troje djece koji žive u Damasku.

S odlukom se složio i predsjednik države Borut Pahor, uz upozorenje da treba biti pažljiv kako taj izuzetak ne bi postao presedan za buduće slične slučajeve.

"MUP-ovo rješenje o deportaciji bilo je konačno i izvršno, doneseno nakon odluke vrhovnog suda, pa je premijer svojom intervencijom kršio zakon", kazao je Gorenak, nekadašnji ministar unutarnjih poslova u vladi Janeza Janše.

Prema slovenskom ustavu, protiv predsjednika države, premijera ili ministra može se podići ustavna tužba u slučaju teških kršenja ustava i zakona, a u slučaju da se optuženi proglasi krivim smjenjuje se s položaja.

No, to je moguće uglavnom samo teoretski jer pokretanje ustavne tužbe treba najprije odobriti parlament većinom glasova, a tužbu onda u eventualno razmatranje uzimaju ustavni suci.

Da bi najviši dužnosnici bili proglašeni krivima za teško kršenje ustava, potrebna je dvotrećinska većina glasova ustavnih sudaca, najmanje šest od njih devet.

Sve ustavne tužbe dosad je pokretao oporbeni SDS i završile su neuspjehom jer je većina u parlamentu glasala protiv.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message