Obavijesti

News

Komentari 20

Tužitelj u slučaju obitelji Zec: 'Potpis? Šeksova laž'. Nobilo: 'Šeks manipulira, to je klasika'

Tužitelj u slučaju obitelji Zec: 'Potpis? Šeksova laž'. Nobilo: 'Šeks manipulira, to je klasika'

Žalba, ja nisam u tom sudjelovao, ima 1000 razloga, ali samo jedan - jer sam 1.9. postao odvjetnik, prestao sam biti zamjenik Državnog odvjetnika i nisam mogao prisustvovati sastanku, kaže Rubeša

VIDEO

Odvjetnik Tihomir Rubeša, nekadašnji zamjenik okružnog javnog tužitelja, komentirao je prozivke Vladimira Šeksa zbog slučaja Zec. Šeks je ranije rekao kako je u procesu napravljen ključan propust. 

- Okrivljeni su trebali imati branitelja na prvom ispitivanju jer je za to kazneno djelo bila predviđena najstroža kazna prema tadašnjem zakonu. Nazočni zamjenik okružnog javnog tužitelja Tihomir Rubeša nije reagirao tako da je trebao upozoriti suca - da ne treba ispitivati okrivljene, ako im nije osiguran branitelj. Nakon što je otvorena istraga, bili su pritvoru, pa su se po savjetu svojih odvjetnika branili šutnjom. Počelo je suđenje i zapisnici u kojima su oni priznali ubojstvo i to vrlo detaljno. To je izdvojeno kao nezakoniti dokaz. Najveća odgovornost je na istražnom sucu koji ih je saslušavao, trebao je osigurati da nazočni branitelji i zamjenik okružnog javnog tužitelja. Na to pitanje bi trebali odgovoriti Tihomir Rubeša, ali i Anto Nobilo koji je tada bio glavni u okružnom javnom tužiteljstvu - objasnio je. 

Obitelj Zec ubijena je dva puta. Jednom iz Hecklera, a drugi put bešćutnošću. I oni nisu jedini...
Obitelj Zec ubijena je dva puta. Jednom iz Hecklera, a drugi put bešćutnošću. I oni nisu jedini...

Rubeša je za RTL Danas poručio kako on nije kriv, a to dokazuje dokumentima na kojima se vidi da je prije žalbe postao odvjetnik. Dodaje kako ni on ne krivi Šeksa za neslavni pravosudni epilog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kolega Nobilo i ja smo upozorili suce da pozovu branitelje, oni su to odbili jer su imali uputu predsjednika okružnog suda jer se promijenio zakon. Tada je KZ, ukinuta je smrtna kazna i bilo je obligatorno da budu branitelji. Suci su smatrali da, kada je to ukinuto, da prisustvo branitelja nije obvezatno - objasnio je. 

S obzirom da je Šeks pokazao njegov potpis, Rubeša je na pitanje je li odgovoran što se Državno tužiteljstvo nije žalilo rekao je da to "Šeksova laž". 

Šeks o slučaju obitelji Zec: '30 godina živim s tim slučajem, napravljen je ključni propust'
Šeks o slučaju obitelji Zec: '30 godina živim s tim slučajem, napravljen je ključni propust'

- Presuda je izrečena 9.7.1992. otpravak je stigao 6.11., a referirano je tek 23.11. zadnji dan roka. Zaključujem da dakle nije bio namjere da se izjavi. Žalba, ja nisam u tom sudjelovao, ima 1000 razloga, ali samo jedan - jer sam 1.9. postao odvjetnik, prestao sam biti zamjenik Državnog odvjetnika i nisam mogao prisustvovati sastanku gdje se donijela ta odluka - rekao je. 

- To je fijasko javnog tužilaštva, trebalo je izjaviti žalbu - dodao je.

Kazao je i da u ovom predmetu nema odgovornosti Vladimira Šeksa.  

- U ovom predmetu nema odgovornosti, ja sam njemu referirao prijedloge, što sud nije prihvatio - kazao je Rubeša. 

'Šeks manipulira, klasika'

Cijeli slučaj komentirao je za RTL Danas i Anto Nobilo. 

- Vladimir Šeks po starom receptu manipulira. Klasika. On jako dobro zna da je istražni sudac vodio u to doba istragu, i zna da su suci zauzeli stav da nije potrebna obavezna obrana i da je to bila odluka suca. Ako je netko pogriješio to je bio sudac Županijskog suda, odnosno Županijsku sud jer je kolegij istražnih sudaca zajedno s predsjednikom Županijskog suda donio odluku da neće biti branitelja kod najtežih kaznenih predmeta. Kao što je rekao Rubeša, mi smo imali svoj kolegij i donijeli drugačiju odluku da moraju biti odvjetnici. Čak sam elaborirao na sastanku i svi su glasali za to, pa smo shodno toj odluci Rubeša i ja tražili da se pozovu odvjetnici. Rekli smo da ćemo ih pričekati, ali je sudac rekao da ne može jer ima striktnu uputu od svog predsjednika da se odvjetnici neće znati. Šeks to sve zna. Da smo nešto pogriješili, on je bio naš šef tada, neke bi sankcije napravio, a ne čekao 30 godina da kaže kritiku da smo Rubeša i ja nešto napravili. Šeks i ja se 26 godina natežemo po medijima s vremena na vrijeme tako da ovo nije ništa novo - rekao je. 

Dodao je kako ne zna tko je odlučio da se neće žaliti na oslobađajući presudu jer nije radio na predmetu obitelji Zec. 

Propusti u slučaju Zec: Šeks tvrdi da je laž da je zatvorio istragu, prozvao Antu Nobila
Propusti u slučaju Zec: Šeks tvrdi da je laž da je zatvorio istragu, prozvao Antu Nobila

- Imao sam Dedakovića, Labrador, špijune Kosa, Pakračku poljanu, a i 1.7. sam otišao na godišnji i u privatne odvjetnike tako da me u jeseni nije bilo. Ono što javnost ne zna, Šeks odlazi na jesen za potpredsjednika Vlade za unutrašnju politiku i shvatio je da je njegova dužnost nadzirati Državno odvjetništvo. Tražio je od državnog odvjetnika Stjepana Hercega, koji je prije toga bio savjetnik Tuđmana u njegovom uredu i koji je bio podložan Šeksa, a on ga je izvještavao o predmetu i tražio njegovo mišljenje. Šeks je sve znao. Kao potpredsjednik Vlade je u svim bitnim slučajevima donosio odluku. Praksa je prekinuta od Krunoslava Olujića. Svih godina od 1992. do druge polovice 1994, Šeks je kao potpredsjednik upravlja Državnim odvjetništvom - objasnio je. 

Na pitanje može li se Šeksa smatrati odgovornim za pravosudni fijasko, Nobilo je rekao kako je teško odrediti jednog čovjeka u slučaju, no da je Šeks sigurno imao nekakvu odluku. 

- Vidjeli smo bilješku s korica spisa, to je košuljica tužilačkog spisa koji je Šeks pokazivao. Iznad bilješke gdje lažno prikazuje da ju je Rubeša napisao, iznad je Rubešina bilješka i tamo se vidi da Rubeša precizno izvještava Šeksa čak i o dokazima koje planira iznesti. Šeks je bio apsolutno involviran u taj predmet do najsitnijeg detalja. Ne kažem da je on isključio krivac, krivac je Županijski sud koji je donio odluku da neće biti odvjetnici. Ja bih rekao da je presuda pored toga imala dovoljno dokaza da budu osuđeni, a najveći krivac je onaj, to bi trebalo istražiti, tko je donio konačnu odluku da se ne žale. Ako je tužilaštvo ostalo pri optužnici do zadnjeg dana rasprave i izgubilo spor, uvijek se žali. Ovdje je trebalo testirati slučaj na Vrhovnom sudu, morala se uložiti žalba, a prema onome što sam kasnije čuo, bilo je dovoljno elemenata da se donese presuda. Ne možemo identificirati jednog krivca, ali nekoliko povezanih da - rekao je. 

Na pitanje je li bilo političkih pritisaka da se zločin zataška, Nobilo kaže da nije bilo direktno, ali i da obitelj Zec nije jedan izuzetak. 

- Merčepove jedinice u 11. i 12. mjesecu 1991. ubila je 44 čovjeka, obitelj Zec je 3 od tih 44. To su bili eskadroni smrti. Bili su policijska jedinica, policija je ubila obitelj Zec, a Merčep je bio savjetnik ministra unutarnjih poslova. U toj atmosferi nije bilo direktne naredbe, ali sve žrtve su Srbi. Pljačka je bila motiv samo prema Srbima. Tko je stvorio atmosferu da lov bude na bogate Srbe? Mislim da su mnogi tome doprinijeli - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.