News

Komentari 26

Propusti u slučaju Zec: Šeks tvrdi da je laž da je zatvorio istragu, prozvao Antu Nobila

Propusti u slučaju Zec: Šeks tvrdi da je laž da je zatvorio istragu, prozvao Antu Nobila

To je jedna perfidna, podmukla laž izrečena iz usta predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića, tvrdi Šeks

Tko je kriv što nitko nije osuđen u slučaju Zec? Prozivani Vladimir Šeks za RTL tvrdi da on nije, već tadašnji zamjenik javnog tužitelja, Ante Nobilo. Podsjetimo, Nobilo je godinama poslije ubojstva zastupao preživjele članove obitelji Zec.

Za optužbe da je po nalogu tadašnjeg državnog vrha zatvorio istragu o ubojstvu obitelji Zec kaže da je to laž.

- To je jedna perfidna, podmukla laž izrečena iz usta predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića koji su me u svojim istupima na televiziji i drugim javnim medijima optužili da su oni vidjeli svojom rukom službenu zabilješku moje inicijale V.Š. - kaže Šeks.

Kamerama RTL-a Danas pokazao je spis na kojem piše "ne se žaliti", te potpis zamjenika okružnog javnog tužitelja Zagreb, Tihomir Rudeša. Iz toga je, kaže, vidljivo da on nije naredio da se ne uloži žalba iz službene zabilješke na tom spisu.

- Tu stoji referirano na kolegiju tužitelja, objedinjeno sa tužiteljem, to je bio Stjepan Herceg, i odlučeno ne žaliti se – Tihomir Rubeša, 23.11. 1992. A ja sam, ponavljam, 10. kolovoza '92. već bio potpredsjednik vlade. Nastoje, dakle, prikazati da je predsjednik Tuđman, da je hrvatska državna politika i ja kao visoki hrvatski dužnosnik, kao javni tužitelj Hrvatske, nakon toga potpredsjednik Vlade, a prije toga potpredsjednik Sabora, da smo mi štitili ubojice i da smo ih štitili na način da smo nalagali pravosudnim tijelima da ih zataškavaju, da ne ulažu žalbe na oslobađajuće presude - kaže Šeks.

Budući da su ubojice oslobođene, je li ovdje riječ o pravosudnom fijasku?


- Pravosudni fijasko je taj što je, kada su početkom prosinca '91. godine uhićeni od strane policije, osumnjičeni za ubojstvo obitelji Zec privedeni istražnom sudcu, istražni sudac ih je ispitao bez nazočnosti branitelja na toj raspravi pred istražnim sudcem bio je zamjenik Tihomir Rudeša, a budući da je i Anto Nobilo, koji je bio rukovodni zamjenik u okružnom tužiteljstvu i koji je vodio ovaj slučaj, propustili su upozoriti istražnog suca da ne ispituje osumnjičene jer nema branitelja. Da li je to napravljeno iz neznanja ili nečega drugoga ja o tome ne mogu suditi, i nakon toga je sudsko vijeće kao nezakonite dokaze zapisnik o ispitivanju okrivljenih bez branitelja izdvojilo iz spisa. I to su onda postali bezvrijedni dokazi - objašnjava Šeks.

Najčitaniji članci