Obavijesti

News

Komentari 17

Tužnih 16 godina: Vukovar nećemo zaboraviti...

Tužnih 16 godina: Vukovar nećemo zaboraviti...
23

Očekivalo se da će u koloni sjećanja biti 25.000 ljudi. Zbog vremenskih neprilika bilo ih je 15.000. Oni su se još jednom poklonili žrtvama

VIDEO

Kao i svake godine kolone automobila i autobusa stizale su u Vukovar. U koloni sjećanja ove je godine bilo iznimno puno djece koje su roditelji poveli na 7 kilometara dugu šetnju gradom herojem pripovijedajući im pritom istinite priče o borbama za grad.
- Sjećam se još jako dobro kad smo istog ovoga dana, u isto vrijeme, ali prije 16 godina, na poziv četnika s razglasa da se predamo s visoko podignutim bijelim zastavicama, izašli iz podruma. Ja sam bio policajac na prvoj liniji pa nisam ni znao koliko još ljudi živi u podrumima; staraca, žena i djece. Izašli su, gladni, blijedi, izranjavani, neispavani. Kretali smo se u istoj ovakvoj koloni pored naoružane vojske JNA i izlazili iz grada. Plakao sam od te slike satima - pripovijedao je okupljenoj djeci Vukovarac Ivan. Iza njega šutke su hodale žene iz Udruge roditelja poginulih branitelja iz Siska.
- Došlo nas je 45 i svake godine smo na mimohodu bez obzira na uvjete. Naše su žrtve ginule na svim hrvatskim ratištima, ali Vukovar nam je svet i u njemu palimo svijeće za sve naše stradalnike - kazala je kratko predstavnica Nada Gredec.
U Vukovar su iz Zagreba stigli i Zlatko Jurišić i njegova kći koja je zapalila svijeću pored bezimenog bijelog križa na memorijalnom groblju.
- Mama Ranka i brat Željko ubijeni su mi u Vukovaru. Rođen sam tu. Živjeli smo tu. Mamu su ubili kod križa, a brata na Ovčari. Dugo sam ih tražio, a onda su našli masovne grobnice i identificirao sam ih po ostacima. Sada živim u Zagrebu. I njihove kosti odnio sam u grobnicu u Zagreb jer meni je, nakon svega, nemoguće živjeti u Vukovaru, kazao je Zlatko Jurišić.
Iako je u vrijeme vukovarske tragedije imala tek godinu dana Marija Herant iz Đurđevca došla je odati počast poginulima.
- Došla sam jer sam željela sve to sama doživjeti, a ne samo učiti u školi - kazala je Marija hodajući gradom ogrnuta u zastavu.
Zbog sramotne presude Haaškog suda vukovarskoj trojci, pretpostavljalo se da će u koloni protesta “za istinu i pravdu” hodati više od 25.000 ljudi.
Možda zbog snježnog nevremena, koje je jučer pogodilo grad, a možda i zbog pijeteta prema herojskoj obrani grada i hrvatskim žrtvama, vukovarsku tragediju nisu došle iskoristiti političke stranke i njihovi čelnici. Nije stoga bilo predizbornih agitiranja.
Osim tajnika stranaka SDP-a i HSP-a nije se mogao vidjeti niti jedan drugi političar, izuzev, dakako, predsjednika Stjepana Mesića i članova Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke