Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

Tvrdoglavi ljubimac: Ovo je Frutek, jedini jarac koji laje...

Jarca Fruteka netko je ostavio, a onda su ga udomili u udruzi “Nada” u Vrbovcu. Nakon sedam godina provedenih sa psima i Frutek se počeo ponašati kao pas

Željko Hladika/24sata
Foto: Željko Hladika/24sata
85 komentara

Naš jarčić Frutek je poseban. Odrastao je uz pse, pa se počeo i ponašati kao pas. Kud oni, i on za njima. Oni se popnu na ogradu da vide tko prolazi, popne se i on. Oni laju, laje i on, kroz smijeh nam govori Nada Zorko (60).

Jarac Frutek došao je k njima u udrugu “Nada” u Vrbovcu sa samo tri mjeseca. Netko ga je ostavio, bio je bolestan i izgladnio, pa su ga Nada i sin Mladen udomili i izliječili uz pomoć veterinara Zvonimira Drblika koji pomaže na imanju. Nakon sedam godina provedenih sa psima i Frutek se počeo ponašati kao pas.

Željko Hladika/24sata

- Kad je Frutek došao, samo je promatrao pse. Bio je mali i nije ništa znao. Kad bi oni zalajali, i on bi proizvodio nekakve zvukove. Nakon nekog vremena počeo je lajati i on. Nismo mogli sebi doći - sjeća se Nada.

Na imanju je glavna “faca”, pa psi znaju biti i ljubomorni kad se druži s prijateljicom vijetnamskom svinjicom. Frutek je za nju jako vezan pa posebno laje kad joj se netko približi

Željko Hladika/24sata

Iako si je zamislio da je pas, njegova tvrdoglava narav često izađe na vidjelo. Mora dobiti sve što poželi.

- Kad mu nešto nije po volji i ne dobije ono što želi, tada i sebe i nas podsjeti da je jarac. Ide, ako treba, i glavom kroz zid - smije se Nada.

Nada je na imanje najprije dovela dva konja. No kako se ova žena dobrog srca smiluje svakoj napuštenoj životinji, imanje je postalo pravo malo životinjsko carstvo. Osim Fruteka, mnogobrojnih pasa, vijetnamske svinjice i konja, tu su i koze, guske, mace, magarica te papiga.

Iz velike ljubavi prema konjima Nada je na svojem imanju osnovala jahački klub i starački dom za konje. Poslije su se ona i sin Mladen (43), državni prvak Hrvatske u dresurnome jahanju, educirali za terapijsko jahanje kako bi pomogli djeci s teškoćama u razvoju. Tako je nastala neprofitna Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje Nada. Njezin rad temelji se na entuzijazmu pojedinaca, a financira se gotovo isključivo donacijama. 

No u zadnje je vrijeme sredstava za hranu i ostale oblike skrbi sve manje, pa im je svaka pomoć dobrodošla. Pomoći možete financijski ili u obliku hrane, a možete i udomiti psa.

Udruzi za terapijsko i rekreacijsko jahanje “Nada - Vrbovec“ može se pomoći uplatom na račun u Zagrebačkoj banci, IBAN HR222360000-1101897373.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message