Obavijesti

News

Komentari 50

Tvrtka iz Preloga izumila masku protiv korone, čeka testiranje

Tvrtka iz Preloga izumila masku protiv korone, čeka testiranje

Maska je napravljena od polimernih materijala i prilagođava se fizionomiji svakoga lica. Štiti onoga koji ju nosi, i ljude oko njega, trajna je i pere se. Na njoj rade bivši vojni kemijski inženjeri, bit će prva takva u svijetu

VIDEO

Ako testiranja pokažu da smo uspjeli s ovim patentom, bit će to prva takva maska u svijetu, dosad nepoznata, kaže nam Alojzije Šestan, predsjednik uprave tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, iz koje bi uskoro na testiranje trebala otići njihova posebna maska koja štiti od korone, ali i drugih bioloških opasnosti.

Tvrtka se 25 godina bavi proizvodnjom kaciga za Hrvatsku vojsku, ali i izvoz, no razvijaju i ovu masku od, kako doznajemo, polimernih materijala, koja će jednako, gotovo pa sto posto, od virusa štititi onoga tko je nosi i ljude oko njega.

- Bit će to lagana maska prilagodljiva licu, sa specijalnim filtrima, a stavljat će se na nos i usta. Za njezin smo izum angažirali bivše vojne inženjere kemije, koji su se bavili antibiološkom kemijskom zaštitom, pa znaju puno o tim standardima - ističe Šestan.

Za razliku od kirurških i platnenih maski, koje sad najčešće nosimo, ova će sprečavati virus da uđe izvana, kao i da onaj tko je nosi zarazi druge, kaže direktor. Bit će trajna, odnosno periva vrućom vodom, parom ili dezinficijensima.

Obiteljski paket - maska za tatu, mamu i djecu

- U planu nam je izrada obiteljskoga kompleta takve maske jer nije jednaka fizionomija muškog, ženskog i dječjeg lica, pa će ova maska biti prilagodljiva svakome, bez rupa sa strane, kao što je sad slučaj s ostalim maskama. Moći će se nositi u torbi, ruksaku - kaže Šestan. Sve će biti domaći proizvod, čak i filtri iznutra. Kolika će biti njena cijena, prerano je prognozirati, dodaje, no bit će dostupna hrvatskom džepu. Na tržištu bi se mogla naći krajem godine.

Korona im ne smeta, cijeli se vikend slavile velike svadbe, ali i rođendani sa preko sto ljudi
Korona im ne smeta, cijeli se vikend slavile velike svadbe, ali i rođendani sa preko sto ljudi

- Na testiranje ide u nekoliko domaćih i inozemnih medicinskih ustanova. Ono bi trebalo biti završeno kroz mjesec dana, a onda ćemo je predstaviti Civilnoj zaštiti, odnosno zdravstvu. Nadamo se da smo na dobrom putu - ističe Šestan. Tvrtka zapošljava 70 radnika i svjetski su poznati proizvođači protubalističkih kaciga, koje izvoze u šezdesetak zemalja svijeta. Samo su ih lani isporučili oko 65.000.

Proizvode kacige za cijeli svijet, deset godina rade i maske

- Razvojem i istraživanjem zaštitnih kaciga bavimo se 25 godina, a maskama desetak. U zadnje vrijeme razvijamo i multifunkcionalnu kacigu s maskom, koja će služiti Gorskoj službi spašavanja, građevinarcima, a onda smo, kako je nastupila pandemija, odlučili napraviti i sličnu masku za građanstvo - kaže Šestan.

Rade na posve novom standardu, koji objedinjuje standarde zaštitnih kirurških te maski koje štite djelatnike u posebnim uvjetima od različitih lebdećih čestica. Nitko još nije napravio standard za pandemijske ugroze, na čemu specijalna ekipa u Prelogu sad radi. Kako prototip maske izgleda, zasad ne otkrivaju. Žele, kažu, pričekati da prođe testove, nakon čega će je predstaviti i javnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...