Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
108 komentara

'U 2018. godini bit će snježni Uskrs, ali i izrazito vruće ljeto'

Kakvo je vrijeme 12 dana od Sv. Lucije do Badnjaka, takvo će biti idućih 12 mjeseci, kaže pučki meteorolog Ilija Krupljan. On je jedini Hrvat koji još izrađuje tradicionalni Lucijin kalendar

Foto: Hrvoje Jelavić/Miranda Cikotić/PIXSELL
108 komentara

Od blagdana Svete Lucije pa do Badnjaka prođe dvanaest dana. U tom periodu gleda se vrijeme svakog dana i onda tih 12 dana predstavlja idućih 12 mjeseci. Sveta Lucija je siječanj, dan nakon veljača i tako se nastavlja...

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Tako već u prosincu možemo znati kakvo nas vrijeme očekuje cijelu sljedeću godinu, objasnio nam je Ilija Krupljan, jedini čovjek koji u Hrvatskoj izrađuje ovaj takozvani Lucijin kalendar ili brojanice. Popularna pučka meteorologija stara je stotinama godina, a najvjerojatnije je nastala u srednjem vijeku te se prenosila iz generacije u generaciju usmenim putem. Ljudi su u doba kad nije bilo drugih mogućnosti za dugoročno predviđanje vremena bez velikog truda zapisivali vrijeme i naprosto predviđali. Neki koji su pokušavali verificirati takvoj prognoziranje vremena ostali su razočarani, a drugi su pamtili samo one sretne ishode.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Te prognoze su bile sažete i krajnje pojednostavljene.

lija je svoje brojanice usavršavao dugi niz godina i iako se nekima čini kao igra, za njega je to ozbiljan posao u kojem pronalazi veliku radost.

Rado se u razgovoru s nama prisjeća početaka kada još nije ništa znao o brojanicama, ali su ga zato odmah zaintrigirale.

- U mojem selu, Velikoj Bršljanici nedaleko od Kutine, živjela je jedna baka Peruška. Ona je mojim roditeljima često pripovijedala o svojoj prognozi. Gledala bi u mjesec i zvijezde i tako predviđala kada će početi koje godišnje doba. Dakle, radila je kvartalnu vremensku prognozu. Kad sam se kao mladić vratio iz vojske, zažmirio sam i vrtio te njene priče u glavi – prisjeća se.

Počeo je kao i baka Peruška iz sela, ali je nakon četiri godine prešao na periodizaciju po mjesecima. Onda je shvatio kako se to može proširiti i na tjedne, pa čak i dane. 

- Kako je to moguće tako precizno prognozirati? E pa dvanaest godina sam tražio odgovarajuću matematičku formulu. Našao sam ju prije sedam godina i s njom mogu napraviti poprilično dobru prognozu – govori Ilija, koji je ponosan što ju je otkrio sam.

Bez formule, kaže, nije ni približno dobar. Naravno, nije ju nam otkrio. Nju je zapisao na hrpi papira koja čuva u svom bijelom fasciklu.   

Foto: 24sata.hr

Ovo laičko bavljenje vremenskom prognozom zahtijeva budnost promatrača od 0 do 24. Zora je najkompliciranija jer, kaže Ilija, nekad ju prespava pa mora uključiti televizijsku prognozu kako bi mogao nadopisati svoje zabilješke. No svjestan je kako je vrijeme u Kutini potpuno drugačije od onog u Zagrebu, iako je njegov kalendar primjenjiv na područje od 150 kilometara okolo Kutine. Pa čak i do Slavonskog Broda. Kako bi što bolje prognozirao, zove prijatelje iz drugih gradova i pita ih kakvo je vrijeme kod njih.
I oni mene zovu i kažu: „Ilija, kako to da tvoj kalendar kaže da će biti kiše, a kod mene je sunčano?“. Ja im odgovaram da je kod mene kiša. Ja ne pogađam jer bi već odavno osvojio lutriju, već prognoziram. U tome je razlika – rekao je šaljivo.

- Ne mogu raditi prognozu za svako dvorište. Za to bih se morao popeti do dragog Boga – dobacio je.

S nijednom godinom nije prezadovoljan jer uvijek može bolje. Točnost prognoze je, kaže, od 65 do 70 posto s čime je on poprilično zadovoljan.

Svake godine zove poznatog meteorologa Zorana Vakulu koji dobrovoljno ocjenjuje njegove kalendare.

‘Popularna pučka meteorologija stara je stotinama godina, potječe iz srednjeg vijeka, a preživjela je zbog usmene predaje’ 

   

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- On mi daje hrabrosti da nastavim s ovim poslom. Jednom je u mojim izračunima pokazalo da će u rujnu biti plus 40 Celzijevih stupnjeva i on se potpuno šokirao, ali te godine se to zaista potvrdilo. Onda me nazvao i rekao ‘Ilija, sori’ – nasmijao se.

Svake godine u Muzeju Moslavina njegov kalendar se izlaže, a prvi put da ga je odmah nakon završetka ustupio nekom drugom. S time se ne voli hvaliti jer sve što radi oko prognoze, radi od srca. Kalendar uz stupnjeve i pojašnjenja vremena ima i oblake koje Ilija vrijedno ručno crta.

Matematičku formulu za izradu vremenske prognoze tražio sam 12 godina

Računalo koje ni ne posjeduje ne bi pogodilo točan izgled i onda bi sve „palo u vodu“.

Njegov kalendar za 2018. Ukazuje na globalno zatopljenje, a temperatura se iz godine u godinu bilježenja povisuje za Celzijev stupanj. 


- Ovakve prognoze ću raditi sve dok sam živ i zdrav i dokle god mogu ustati iz kreveta, izaći na zrak - ponosno nam je rekao za kraj marljivi Ilija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message