Obavijesti

News

Komentari 121

U Areni preminuo prvi pacijent

U Areni preminuo prvi pacijent

Ovo je nepredvidiva bolest i toga smo svjesni. Upravo zato u Areni imamo reanimacijski centar i sve što je potrebno za intubaciju, rekao je Davor Vagić, koordinator za Arenu

VIDEO

U Areni Zagreb gdje je smješteno 30 pacijenata oboljelih od korona virusa, zabilježen je prvi smrtni slučaj. Riječ je o osobi koja je preminula u ponedjeljak, a dan kasnije zbog naglog pogoršanja kliničke slike, još jedna je osoba hitno intubirana i vraćena u KB Dubravu.

POGLEDAJTE VIDEO: Ministar Beroš o preminulom pacijentu u Areni: 'Nisu me obavijestili'

Pokretanje videa...

Vili Beroš o Areni 01:13

- Riječ je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti. Iz KBC-a Sestre milosrdnice prebačen je u Arenu zato što se rutinskim testom, koji se radi pacijentima koji ulaze u bolnicu, radi bris. On nije imao simptome covida, ali s obzirom na to da je bio pozitivan, umjesto na palijativu smješten je kod nas - rekao je koordinator za Arenu, prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Traže nas da cinkamo susjede. Iako oni nisu cinkali kriminalce, zločince, obiteljske nasilnike...
Traže nas da cinkamo susjede. Iako oni nisu cinkali kriminalce, zločince, obiteljske nasilnike...

Dodao je kako drugi pacijent koji je intubiran ima druge bolesti, no prebačen je iz KB Dubrava jer mu se stanje popravilo. 

- Ovo je nepredvidiva bolest i toga smo svjesni. Upravo zato u Areni imamo reanimacijski centar i sve što je potrebno za intubaciju i siguran prijevoz u bolnicu, što je u ovom slučaju i bilo - govori prof. Vagić i dodaje da ovakve situacije nisu neočekivane i to je nešto na što, nažalost, uvijek mogu računati da će se dogoditi.

I ministar VIli Beroš osvrnuo se na prvi smrtni slučaj. 

- Ne vjerujem da bi Infektivna ili KB Dubrava u Arenu poslale teško bolesnog pacijenta. Moguće je da se pacijentu stanje pogoršalo tijekom boravka u Areni - rekao je Beroš.

Na žalost ovakav ishod za pacijenta koji je prvi preminuli u Areni je bio očekivan. Naime, riječ je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti, a u Areni je bio prebačen s kirurškog odjela KBC-a Sestre milosrdnice jer se rutinskim testom utvrdilo da je Covid pozitivan. Pacijent je trebao biti prebačen na palijativni smještaj no prije toga se moraju testirati na koronu. Ispostavilo se da je bio pozitivan iako nije imao simptome uzorkovane ovim virusom. Tako da nije preminuo od Covida nego s Covidom – pojasnio nam je  prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice. Dodaje da su pacijenta premještali kako bi oslobodili mjesto na kirurgiji. 

- Pacijent je do zadnjeg trenutka imao adekvatnu zdravstvenu skrb no na žalost, kod ovakvih dijagnoza gdje je zadnji stadij tumorske bolesti, smrtni ishod nije neočekivan – dodaje prof. Vagić. S obzirom na to da Arena nije primarno zdravstvena ustanova pitali smo kakav je ondje postupak s tijelima preminulih.

- Nakon dva sata od proglašenja smrti, napiše se otpusno pismo, a tijelo u ovom slučaju seli se na patologiju KBC-a Sestara milosrdnica jer je ondje primarno pacijent i liječen. Cijeli postupak se potom odvija kao da je preminuo u toj bolnici, a do tamo ga prevozi pogrebno poduzeće – pojasnio je prof. Vagić koji i sam obiđe pacijente u Areni da provjeri koliko su zadovoljni smještajem.

- Mnogi su se prije pitali gdje će tamo puniti mobitele kako bi mogli komunicirati s obiteljima. Bez brige svi imaju dostupne utičnice. Trenutno imamo ondje 33 pacijenta i kažu mi da su zadovoljni uvjetima. Divim se i našim kolegama zdravstvenim djelatnicima koji su se brzo prilagodili novim okolnostima i novom ambijentu te predano rade svoj posao – zaključio je prof. Davor Vagić.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.