Obavijesti

News

Komentari 284

Gradonačelnik Londona pokreće postupak uzbune: 'Krajnje sam zabrinut zbog širenja omikrona'

Gradonačelnik Londona pokreće postupak uzbune: 'Krajnje sam zabrinut zbog širenja omikrona'

Omikron varijanta je brzo prevladala zbog naglog širenja slučajeva zaraze a broj hospitalizacija u našim bolnicama ponovo raste, rekao je Sadik Khan

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.08

Gradonačelnik Londona poreknuo postupak uzbune

Londonski gradonačelnik Sadik Khan rekao je u subotu da je "krajnje zabrinut" zbog širenja omikron inačice koronavirusa koja sada prevladava u glavnom gradu Velike Britanije te je pokrenuo postupak uzbune koji uključuje koordinirani odgovor javnih služba.

"Porast broja zaraženih omikron inačicom u našem glavnom gradu veoma zabrinjava", rekao je laburistički zastupnik dodajući da je drugi put od početka pandemije proglasio uzbunu.

Procedura je već bila pokrenuta 8. siječnja 2021. kada je londonskim bolnicama prijetilo zakrčenje.

"Omikron varijanta je brzo prevladala zbog naglog širenja slučajeva zaraze a broj hospitalizacija u našim bolnicama ponovo raste", dodao je Sadik Khan, pozivajući Londončane da se cijepe.

Kako navodi gradska uprava, u Londonu je prijavljeno 65.525 novozaražen koronavirusom u zadnjih sedam dana, među kojima 26.418 u zadnja 24 sata.

Niz javnih služba poput bolnica, vatrogasaca i policije sučeljen je s nedostatkom osoblja zbog odlaska na bolovanje zbog virusa.

Britanska sigurnosna agencija priopćila je u subotu da je potvrđeno više od 10.000 novozaraženih omikronom, a ukupno ih je gotovo 25.000.

U petak je ukupno prijavljeno više od 93.000 novozaraženih covidom-19, što je novi rekord treći dan zaredom.

Neki britanski mediji pišu da vlada razmišlja o dvotjednoj zabrani okupljanja u zatvorenom nakon Božića ne bi li suzbila val zaraze.

Velika Britanija, među najteže stradalim zemljama, ima više od 147.000 umrlih od početka pandemije.

16.38

Omikron se brzo širi Italijom 

Vrlo zarazna varijanta koronavirusa, omikron, brzo se širi Italijom, a novi slučajevi zaraze evidentirani su i na sjeveru i na jugu zemlje, priopćio je u subotu Nacionalni institut zdravstva (ISS).

U priopćenju Instituta stoji da je mreža regionalnih laboratorija dosad evidentirala 84 slučajeva zaraze omikronom, što je veliko ubrzanje u odnosu na 55 slučajeva, koliko ih je zabilježeno u petak ujutro.

Trideset i tri slučaja otkrivena su sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji, u području oko Milana, a još 20 ih je otkriveno u južnoj regiji Kampaniji, u području oko Napulja.

Predsjednik Nacionalnog instituta zdravstva Silvio Brusaferro je kazao da je širenje omikrona u zemlji "očekivano i da je u skladu s onim što smo vidjeli u ostalim državama" te da će Talijani "vjerojatno svjedočiti daljnjem povećanju novozaraženih u danima koji slijede". 

Italija, prva zemlja na Zapadu koju je početkom prošle godine pogodila pandemija covida-19, posljednjih tjedana bilježi porast broja novozaraženih i smrtnih slučajeva, no dnevni broj slučajeva zaraze i smrti još uvijek je znatno niži nego u nekim drugim europskim državama poput Britanije i Njemačke.

Zdravstvene vlasti u petak su izvijestile o 120 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u odnosu na 123 dan ranije, dok je dnevni broj novozaraženih porastao s 26.109 na 28.632.

15.30

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 104 uzoraka i zabilježeno 26 novi slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla su trojica muškarca, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Umrli muškarci su u dobi od 63, 67 i 77 godina.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 30 pacijenta od kojih dva na respiratoru, a jedna je osoba s područja Virovitičko na respiratoru u KBC Osijek.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 9812 osoba, a 251 je umrli.

15.24

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji protekla 24 sata zabilježeno je 76 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 23 ih je iz Dubrovnika, 18 iz Konavala, 12 iz Korčule, 11 iz Župe dubrovačke, četiri iz Metkovića, po dvije iz Lumbarde i Zažablja te po jedna sa Mljeta, iz Ploča, Smokvice i Vele Luke.

Umro je 88-godišnji muškarac iz Korčule.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 37 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata je na intenzivnoj skrbi, od kojih četiri na respiratoru, a dvije na kisiku. U samoizolaciji je 955 osoba.

Među 40 oporavljenih 15 osoba je iz Dubrovnika, pet iz Metkovića, četiri iz Vele Luke, po tri iz Konavala i Župe dubrovačke, po dvije iz Korčule i Lumbarde te po jedna iz Blata, Kule Norinske, Orebića, Ploča, Smokvice i Stona.

U posljednja 24 sata obrađeno je 390 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 177.773.

Županijski stožer civilne zaštite apelira na građane da se drže svih uputa i epidemioloških mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.  

13.23

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

 Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježene su 83 nove osobe pozitivne na koronavirus, a jedna je osoba umrla, priopćili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Oporavila se 121 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja županije 1016.

U samoizolaciji je 885 osoba.

Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama je 19 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana na liječenju je 61 osoba pozitivna na SARS CoV-2, a 14 ih je na respiratoru.

Komentari 284